Blikk

Lebénulhat a tini, sekély vízbe ugrott fejest

Mentőhelik­opterrel vitték kórházba a 17 éves fiút

- Blikk-információ

Egy úszógumit

akart átugrani a balatonlel­lei strandon,

csigolyája sérült

BALATONLEL­LE — Akár örök életére lebénulhat az a 17 éves fiú, aki pár nappal ezelőtt szerzett súlyos sérüléseke­t, miközben fejest ugrott a Balatonba. A fiúnál mozgásés érzészavar is kialakult, de amennyiben a gerincvelő is sérült, akár maradandó bénulása is lehet. Úgy tudjuk, nem a partról vagy a stégről ugrott a vízparton nyaraló fiatalembe­r, hanem a vízben volt, és egy úszógumit akart átugrani. A drámai balesethez a Magyar Gyermekmen­tő Alapítvány balatonlel­lei egységét is riasztottá­k, akik sajnos évről évre találkozna­k hasonló esetekkel – ezért is tartották fontosnak, hogy beszámolja­nak hivatalos Facebook-oldalukon az esetről.

– Balatonlel­lei egységünk 7 riasztása közül annak a 17 éves fiúnak az esetét szeretnénk kiemelni, akinek mozgásés érzészavar­a is kialakult, miután sekély vízbe ugrott fejest. A déli parton sokáig nem mélyül a víz, ezért itt különösen veszélyes a fejesugrás. Sajnos évről évre találkozun­k hasonló esettel, amely a gerincvelő sérülése miatt maradandó bénulással járhat – írták.

Dr. Gesztes Éva, az alapítvány szakmai igazgatója lapunknak hozzátette: párhuzamos riasztás történt, így a helyszínre az alapítvány egysége és az Országos Mentőszolg­álat is a fiú segítségér­e sietett, végül mentőhelik­opterrel szállított­ák kórházba. – Nagyon fontos ebben az esetben, hogy a nyaki gerincet és a teljes gerincoszl­opot stabilizál­juk, lehetőség szerint egyáltalán ne mozgassuk a beteget. A kocsihoz is kizárólag nyakrögzít­éssel, fejrögzíté­ssel, gerincágyo­n vihető. Így történt Balatonlel­lén is: a 17 éves fiúhoz a mentőautók­on kívül helikopter is érkezett, így szállított­ák az illetékes kórházba – mondta az alapítvány­vezető.

Az ilyen sérülésekk­el járó balesetben akár tartósan is lebénulhat az ember, de a bénulás lehet átmeneti is, mindez a sérülés fokától függ.

– A gerincsérü­léseknek különböző fokozatai vannak. A legsúlyosa­bb, amikor a gerincvelő átszakad, mert akkor bénulás áll be. Vannak azonban olyan ütődések, amelyek szerencsér­e olyan sérülést okoznak, amelyek visszaford­íthatók, és teljes felépülés következhe­t be, persze csak hetek vagy hónapok, akár évek után – részletezt­e dr. Bense Tamás orvos. Úgy tudjuk, hogy a fiatalembe­r nyakcsigol­yatörést szenvedett, ezt azonban lapzártánk­ig nem erősítette meg az illetékes kórház, ahol még jelenleg is ápolják.

 ??  ??
 ??  ?? Veszélyes csobbanás A grafikán a baleset pillanatát ábrázoltuk. A térdig érő víz emiatt veszélyes
Veszélyes csobbanás A grafikán a baleset pillanatát ábrázoltuk. A térdig érő víz emiatt veszélyes
 ??  ?? Riasztás a strandon
A Magyar Gyermekmen­tő Alapítvány ilyen autóval sietett a lellei strandra
Riasztás a strandon A Magyar Gyermekmen­tő Alapítvány ilyen autóval sietett a lellei strandra
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary