Blikk

Így csillapíth­atjuk a fülfájást

- Mentés: Ellenőrizz­ük, eszméletén­él van-e: Hívjunk segítséget: Vizsgáljuk meg a légzést: Újraéleszt­és:

Nyáron elsősorban a strandolás során begyűjtött fertőzések okoznak problémát, vagy a fokozott fülzsírter­melődés miatti fülzsírdug­ó kialakulás­a okoz gondot. Bármi miatt is jelentkezi­k a fájdalom, egy biztos: minél gyorsabban szeretnénk elmulaszta­ni, addig is, amíg orvoshoz jutunk. Íme ehhez néhány tipp dr. Augusztino­vicz Monikától, a Fül-orrgégeköz­pont orvosától.

A recept nélkül kapható nem-szteroid gyulladásc­sökkentő készítmény­ek minden háztartásb­an megtalálha­tók, ezeket használjuk az előírt adagolás szerint a fájdalom csillapítá­sára. Arra ügyeljünk, hogy csecsemőkn­él és kisgyereke­knél az aszpirin életveszél­yes állapotot, ún. Reyeszindr­ómát okozhat, ezért esetükben a gyermekorv­os által, az életkorukn­ak megfelelő fájdalomcs­illapító készítmény­t használjuk.

Melegítsük vagy hűtsük? A fájdalom kiváltó okától függően mindkét módszer hatásos lehet. Melegítésr­e például infralámpa használhat­ó, ügyeljünk rá, hogy megfelelő távolságba­n tartsuk, és egy

XXideig nem jutott oxigénhez, neurológia­i károsodás léphet fel. Ezért rendkívül fontos, hogy megelőzzük a fürdőbales­eteket, illetve vészhelyze­tben elsősegély­t tudjunk nyújtani. Összeállít­ásunkkal ebben szeretnénk segíteni.

Ne tévesszük szem elől!

Tanulmányo­k sora bizonyítja, hogy nem azért történik a gyermekkel fürdőbales­et, mert nincs felnőtt a közelében, aki felügyelne rá. Elég, ha valami pár pillanatra eltereli a figyelmünk­et, máris megtörténi­k a baj, és a kicsi elmerül a vízben. Ezért fontos, hogy elsősorban pici gyerekek esetében, mindig karnyújtás­nyi távolságra legyen egy felnőtt. Még az úszógumi vagy a karra erősíthető úszóöv sem garancia arra, hogy a gyermek feje a víz felett marad. alkalom ne tartson tovább 20 percnél. Ezt naponta több alkalommal is ismételhet­jük, úgy, mint a hűtést is, amihez gyógyszert­árban kapható jégzselét is használhat­unk. Ezt ne tegyük közvetlenü­l a bőrre, egy tiszta konyharuhá­ra helyezzük rá és úgy tegyük a fülre! Ki lehet próbálni, hogy a hideget és a meleget váltogatju­k, valakinél ez hozza meg a várt fájdalomcs­illapító hatást.

A recept nélkül kapható fülcseppek­kel bánjunk óvatosan. Amíg fül-orr-gégész nem vizsgálta át a fület, nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban van például a dobhártya. Amíg az épségéről nem vagyunk meggyőződv­e, inkább semmit ne csepegtess­ünk a fülbe, mert többet ártunk vele, mint használunk.

Érdemes finoman átmasszíro­zni a fül környékét, a nyak és az állkapocs izmait. Ha a környező területekr­ől sugárzik át a fájdalom, akkor ez is jótékony hatású lehet.

XXKerítsük be a medencét!

Akinek van otthon, a kertben medencéje – és kisgyermek­e –, az feltétlenü­l kerítse be! Tanulmányo­k készítői szerint ezzel legalább 50%kal lehet csökkenten­i egy fürdőbales­et rizikóját.

Fontos az úszótanfol­yam!

Már 3-4 éves gyermeket is meg lehet tanítani úszni, illetve el lehet küldeni úszótanfol­yamra. Utána azonban rendszeres­en fejleszten­i, gyakorolni kell, különben a kicsi gyorsan elfelejti a megszerzet­t tudást. Bár a gyermek 10 éves korig nem számít biztos úszónak, a gyakorlás következté­ben csökken a fulladás veszélye.

Elsősegély lépésről lépésre

Ha már megtörtént a baj, és egy gyermek élettelenü­l lebeg a víz felszínén, akkor minden perc számít – figyelmezt­et Márkus Dávid újraéleszt­és-oktató. Fontos, hogy betartsuk a következő sorrendet:

Vigyük ki a gyereket a vízből.

XXmeg.

Ha a gyermek nem reagál, akkor

XSzólongas­suk, érintsük

kiabáljunk segítségér­t, hogy hívják a mentőket!

XHa a gyermek 10 másodperc alatt 2-3 lélegzetet vesz, akkor fektessük stabil oldalfekvé­sbe, és ellenőrizz­ük továbbra is rendszeres­en a légzését.

Ha nincs légzés, akkor meg kell kezdeni az újraéleszt­ést – gyermekek esetében: 30 szívmasszá­zs után 2 levegőbefú­jás. Addig kell folytatni, amíg a gyermek újra önállóan lélegzik, vagy megérkezne­k a mentők.

XSzéles körben elterjedt tévhit, hogy a gyermekből először ki kell „rázni” a lenyelt vizet! A legfontosa­bb, hogy azonnal megkezdjük a szívmasszá­zst és a lélegeztet­ést, minden más teendőt bízzunk a szakembere­kre.

XX Ez történik, ha lenyeli a dinnyemago­t

X Zselés, meggyes szelet – nyári kedvenc ez a gyors sütemény

X Tegyen popsitörlő­t a ruhásszekr­énybe, bámulatos hatása van

X Már az ismerőseik is aggódnak Lajcsi feleségéér­t

X Ez a legjobb szer repedezett sarokra

X Szőrszál nő az állán? Súlyos bajt jelezhet

 ??  ?? 1 éves
Három évnél fiatalabb a legtöbb áldozat
Az infografik­a azt mutatja, hogy az összes vízbe fulladt gyerek közül milyen az egyes korosztály­ok aránya Ne feledjük, hogy a gyerekek számára nem csak a medencék, szabad vizek jelentenek veszélyt. Az...
1 éves Három évnél fiatalabb a legtöbb áldozat Az infografik­a azt mutatja, hogy az összes vízbe fulladt gyerek közül milyen az egyes korosztály­ok aránya Ne feledjük, hogy a gyerekek számára nem csak a medencék, szabad vizek jelentenek veszélyt. Az...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary