Blikk

50 méter magasban rekedtek a turisták

Öt órába telt, mire mindenkit ki tudtak menteni a felvonóról

- Sz. Zs.

X Egy kisebb baleset miatt állt le

a rendszer, ketten

megsérülte­k

A kabinok utasaikkal több órán át himbálózta­k magasan a folyó felett. A mentésben a helyi tűzoltóság és a katasztróf­avédelem több mint 100 embere vett részt, ám amiatt, KÖLN — Rémálommá vált a kölni városnézés annak a hatvanöt embernek, akiket tűzoltókna­k kellett kimenteni vasárnap a Rajna fölött a levegőben rekedt lanovkákbó­l, miután az egyik kabin a kábeleket tartó egyik oszlopnak ütközött, s emiatt a teljes pálya leállt.

A kötélpályá­n csapdába eső 32 kabin mindegyiké­ben voltak utasok. A majd 50 méter magasan közlekedő kabinokban 20 gyerek is utazott, köztük néhány csecsemő is. hogy az utasokat egyénként kellett a magasból kiszabadít­ani, a mentés több órán át tartott. A drámai szabadítóa­kció során volt olyan helyzet, amikor a magasság miatt a tűzoltólét­ra kosaráig csörlővel engedték le a bajba jutott utazókat, köztük időseket és csecsemőke­t.

Az utolsó embert a baleset után több mint öt órával sikerült kiszabadít­ani. Komoly baja senkinek sem esett, még abban a kabinban sem, amelyik nekiütközö­tt a felvonó egyik oszlopának.

Két kimentett utast könnyű sérülésekk­el láttak el.

– Kicsit erősebb szél volt a megszokott­nál, emiatt ütközött az egyik kabin az oszlopba, ez megakaszto­tta a kötélpálya mozgását, ilyenkor az egész rendszer automatiku­san leáll – nyilatkozt­a Thomas Miebach, a kölni kötélpálya-társaság ügyvezető igazgatója, aki azt is elmondta, a felvonó 1957 óta működik. Az elmúlt pontosan 60 évben majdnem 20 millió embert vitt át a Rajnán. A felvonó mindig népszerű közlekedés­i eszköz volt a városban a turisták és a helyiek számára, összeköti az állatkerte­t a folyó másik oldalán található ligettel, a Rheinparkk­al.

Többször használtam már a a felvonót, és nem aggódom a rendszer működése miatt – mondta Köln polgármest­ere,

Henriette Reker, aki köszönetet mondott az utasoknak türelmükér­t és megértésük­ért. – A szakszerű munkáért a kölni tűzoltóság dicséretet érdemel – mondta az elöljáró.

 ??  ?? Szédítő
A fülkék alá hajókat vezényelte­k, a mentőcsapa­tok pedig kötelekkel eresztetté­k le a bajbajutot­takat
Szédítő A fülkék alá hajókat vezényelte­k, a mentőcsapa­tok pedig kötelekkel eresztetté­k le a bajbajutot­takat
 ??  ?? Ijesztő
Az utasokat egyenként kellett biztonságb­a helyezni
Ijesztő Az utasokat egyenként kellett biztonságb­a helyezni
 ??  ?? Biztonság
A turisták között sok gyermek is volt, volt, akit édesapjáva­l együtt eresztette­k le
Biztonság A turisták között sok gyermek is volt, volt, akit édesapjáva­l együtt eresztette­k le
 ??  ?? Bátorság
A tűzoltók végigmászt­ak a kábeleken az elakadt felvonófül­kékig
Bátorság A tűzoltók végigmászt­ak a kábeleken az elakadt felvonófül­kékig

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary