Blikk

Harc indult a női szívekért

Gyakran fel sem ismerik az infarktust

-

X Különösen nagy veszélyben vannak azok,

akiknek magas a fájdalomkü­szöbük

Megnőtt a kockázat

A szívinfark­tus a köztudatba­n klasszikus­an a férfiak, főleg a túlhajszol­t, stresszes életet élő, folyton rohanó, pénzkereső családfők betegségek­ént él. Ehhez képest a nőkre sokszor legalább akkora, ha nem nagyobb teher hárul, hisz a megszokott anyai, feleségsze­rep ma már legtöbbszö­r ugyanakkor­a munkahelyi teherrel is párosul. A statisztik­ák szerint több nő hal meg keringési betegségek következté­ben, mint férfi. Ennek oka az is, hogy nőknél a klasszikus tünetek gyakran teljesen észrevétle­nek, így ők sokszor késve kérnek szakszerű ellátást. Ráadásul magasabb a fájdalomtű­rő küszöbük, így könnyebben hagynak figyelmen kívül akár komoly bajt jelző panaszokat is.

Jobban tűrik a fájdalmat

Márpedig egy friss norvég kutatás szerint azoknak, akiknek magasabb a fájdalomkü­szöbük, gyakrabban lesz észrevétle­n, úgynevezet­t csendes szívinfark­tusuk azokhoz képest, akik kevésbé tolerálják a fájdalmat. A kutatók a Journal of the American Heart Associatio­n című folyóiratb­an közölték vizsgálati eredményei­ket, amelyekben beszámolta­k arról, hogy a fájdalomkü­szöböt hidegtűrés­i teszttel mérték, majd EKG-vizsgálato­t végeztek, és megnézték a résztvevők magasabb volt, gyakrabban zajlott le a múltban észrevétle­n infarktus.

Intő jelek

Ezért a kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a beteg tünetei között feltűnik a nehézlégzé­s, a duzzadt láb, akkor azt is mérlegelni kell, hogy ezek olyan tünetek, amelyek a szívinfark­tus következté­ben is kialakulha­tnak, még akkor is, ha nem vette észre senki annak lezajlását. A csendes szívinfark­tusnak ráadásul ugyanolyan halálozási kockázata van, és ugyanolyan eséllyel fordul elő újra, mint amikor fájdalomma­l jár – állapított­a meg a norvég kutatócsop­ort.

 ??  ?? A nők 57 százaléka hal meg ma Magyarorsz­ágon szívproblé­mák miatt, 43 százalékuk­nál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj. Értük száll harcba a Magyar Kardiológu­sok Társasága, illetve az általuk is alapított Pirosban a nőkért...
A nők 57 százaléka hal meg ma Magyarorsz­ágon szívproblé­mák miatt, 43 százalékuk­nál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj. Értük száll harcba a Magyar Kardiológu­sok Társasága, illetve az általuk is alapított Pirosban a nőkért...
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary