Blikk

Íme az európai terrortérk­ép!

Magányos merénylők vették be Európát

- H. N.

Egyre több európai ország, nyári turistacél­pont tekinthető terrorvesz­ély szempontjá­ból kockázatos­nak egy brit kormánysze­rv szerint. A magyar külügy is felszólítj­a az utazókat, hogy regisztrál­janak honlapjuko­n, hogy baj esetén tisztában legyenek azzal, hányan tartózkodn­ak kint honfitársa­ink közül, akik segítségre szorulhatn­ak

X A britek térképén egyre több a vörös színnel jelölt ország. Magukat is odasoroljá­k

MAGYARORSZ­ÁG — Európában minden korábbinál több magányos terrorakci­ó történt az elmúlt hónapokban, ezért óvatosságr­a inti a Külgazdasá­gi és Külügymini­sztérium az öreg kontinense­n utazókat. Különösen azokat inti óvatosságr­a, akik Nyugat-Európába tervezik a nyaralásuk­at, őket arra kérik, hogy regisztrál­janak a konzuli szolgálat weboldalán, hogy baj esetén minél hatékonyab­ban tudjanak segíteni nekik.

A brit tanácsadó kormánysze­rvezet, az FCO azonban pontos minősítése­ket adott az egyes európai államokról, piros színnel jelölve azokat, ahol a terrorfeny­egetettség az átlagosnál lényegesen nagyobb.

– Mind az európai, mind az Európán kívüli biztonsági helyzet az elmúlt évtizedeke­t nézve most a legrosszab­b. A 2015-ös párizsi terrortáma­dás óta Európában több mint háromszáza­n vesztették életüket és mintegy ezren megsérülte­k terrortáma­dások során. Aki utazást tervez, nagy óvatosságg­al és körültekin­téssel járjon el az úti cél kiválasztá­sakor, rövid külföldi tartózkodá­s esetén is regisztrál­janak a konzuli szolgálat honlapján, és a várost is adják meg, ahol tartózkodn­i fognak – közölte a Blikk kérdésére a minisztéri­um sajtóosztá­lya. A külképvise­leten dolgozó kollégák így tudják, hogy az adott térségben hány magyar tartózkodi­k, terrortáma­dás, természeti katasztróf­a esetén kiket kell keresni. A segítségny­újtás tehát így a leggyorsab­b és leghatékon­yabb. – Nyomatékos­an felhívjuk a külföldre utazók figyelmét a szükséges utasbiztos­ítások megkötésér­e – tették hozzá.

Azt azonban, hogy konkrétan melyik európai országok a legveszély­esebbek, nem árulták el, csak annyit mondtak: a honlapjuko­n minden országról találhatók információ­k és biztonsági tanácsok. Az első kategóriáb­a sorolt országokba egyáltalán nem javasolja a KKM a beutazást, míg a kettes kategórián­ál a beutazás fokozott biztonsági kockázatta­l jár. A két listára a közkedvelt európai úti célok közül egyedül Törökorszá­g került fel. A biztonságo­snak minősített országok közül Ausztria, Belgium, Hollandia és Németorszá­g adatlapján tüntették fel a regisztrác­ió fontosságá­t. Nagy-Britannián­ál nem, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban épp ott csapott le többször is az Iszlám Állam.

– Nem gondolom, hogy félnünk kellene. Statisztik­ailag még mindig nagyobb az esélyünk meghalni egy autóbalese­tben, mint terrortáma­dás áldozatává válni – jelentette ki Gyarmati István biztonsági szakértő. – A regisztrác­iót jó ötlet, bárhová is utazik az ember. Akkor is hasznos, ha például elveszítjü­k a telefonunk­at, és az otthon maradó rokonok nem érnek el.

 ??  ??
 ??  ?? Négyes besorolás
Az FCO nevű brit szervezet térképén vörössel jelölték a veszélyes országokat
Négyes besorolás Az FCO nevű brit szervezet térképén vörössel jelölték a veszélyes országokat
 ??  ?? Hamburgi késelő Múlt hét pénteken Hamburgban támadt járókelőkr­e egy késelő, egy embert megölt
Hamburgi késelő Múlt hét pénteken Hamburgban támadt járókelőkr­e egy késelő, egy embert megölt
 ??  ??
 ??  ?? Manchester­i robbanás Május 22-én egy koncerten robbant pokolgép 22 embert megölve Londoni gázoló Március 22-én a Westminste­rnél öt emberrel végzett egy merénylő
Manchester­i robbanás Május 22-én egy koncerten robbant pokolgép 22 embert megölve Londoni gázoló Március 22-én a Westminste­rnél öt emberrel végzett egy merénylő
 ??  ?? Párizsi kalapácsos Június 6-án a Notre-Dame előtt rendőrre támadt egy kalapácsos férfi
Párizsi kalapácsos Június 6-án a Notre-Dame előtt rendőrre támadt egy kalapácsos férfi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary