Leállhat az élet, ha tovább fogy a munkaerő

50-100 százalékkal kéne emelni a béreket X Egy jelentős béremelésnek hátulütője is van, áremelkedéssel jár

BLIKK - - Politika -

MAGYARORSZÁG — Leállították egy társasház építését Budapesten, mert a cég nem tudott elég szakembert felvenni. Legalábbis annyi fizetésért nem, amennyivel számoltak. Pedig 160 lakásból 75-re már be is fizették a milliós előleget, így ezt viszszafizetik a vásárlóknak.

Most még csak ez az építkezés dőlt dugába, mert nincs elég munkáskéz, de egyre durvább hatással lesz a mindennapjainkra a munkaerőhiány. A vasútnál nincs elég mozdonyvezető, jegyvizsgáló, váltókezelő, nem tudni, kik fogják vezetni a pótlóbuszokat a 3-as metró felújításakor, és nem fogunk megbízható mesterembert találni, ha elromlik valami otthon vagy beázik a tető. Mindezen túl a munkaerő hiánya áremelkedéseket hoz minden téren.

– Az építőiparból legalább 30-40 ezer szakmunkás hiányzik. Ausztriában egy segédmunkás órabére 3500 forint, itthon meg jó ha 10 ezer forintot kapnak egy teljes napra, azt sem mindig legálisan. Most megy nyugdíjba a 210 ezer fős Ratkó-generáció, akik az ötvenes években születtek. Tavaly csak 90 ezer volt a születésszám, és évek óta egyre kevesebben mennek szakiskolába, a végzősöknek is csak töredéke marad a szakmában: ezért fogynak el az építőipari dolgozók – sorolta Pallagi Gyula szakszervezeti vezető. A szakember szerint mindennek elsősorban a lakosság fogja megérezni a hatását.

– Nem találunk majd mesterembert tetőjavításhoz, a vízvezeték-szerelő pedig csak három hét múlva tud kijönni. Több külföldön dolgozó szakmunkással beszéltünk, és azt mondták, legalább nettó 280 ezer forintért jönnének haza, mert Ausztriában 4000 forintos órabérért dolgoznak, és jár nekik 13. és 14. havi bér is.

A MÁV is kérdezgeti a felmondott egykori kollégákat, így derült ki, hogy nem csak a pénz miatt váltottak.

– Elegük lett a méltatlan bánásmódból. A MÁV vezetése próbál hatni a szolgálati helyek vezetőire, hogy elvárhatóan viselkedjenek – közölte Bárány Balázs szakszervezeti vezető lapunkkal.

A vasútnál azt is belátták, hogy rendezni kell a béreket, különben nagy baj lesz. Ám az idei 10-15 százalékos emelés csak arra volt elég, hogy megálljon az elvándorlás, új munkavállalókat nagyon nehéz becsábítani. Pedig a vasutasok 35 ezer forint jutalmat kapnak, ha embert hoznak a céghez.

– A jó szakembert nehéz visszahívni külföldről. Az akár 50-100 százalékos béremelések viszont áremelkedést hoznak, ezeket az árakat nem tudják majd kifizetni a minimálbéren foglalkoztatottak. Megállíthatatlan láncreakciót indíthat el ez a jelenség – vélekedett Rudi Péter, a Személyzeti Tanácsadók Szövetségének szóvivője. V. J. Z.

Szép lassan elfogynak A minap egy építkezés maradt félbe, mert nem találtak elég szakembert a kivitelezők

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.