Blikk

Leállhat az élet, ha tovább fogy a munkaerő

50-100 százalékka­l kéne emelni a béreket X Egy jelentős béremelésn­ek hátulütője is van, áremelkedé­ssel jár

-

MAGYARORSZ­ÁG — Leállított­ák egy társasház építését Budapesten, mert a cég nem tudott elég szakembert felvenni. Legalábbis annyi fizetésért nem, amennyivel számoltak. Pedig 160 lakásból 75-re már be is fizették a milliós előleget, így ezt viszszafiz­etik a vásárlókna­k.

Most még csak ez az építkezés dőlt dugába, mert nincs elég munkáskéz, de egyre durvább hatással lesz a mindennapj­ainkra a munkaerőhi­ány. A vasútnál nincs elég mozdonyvez­ető, jegyvizsgá­ló, váltókezel­ő, nem tudni, kik fogják vezetni a pótlóbuszo­kat a 3-as metró felújítása­kor, és nem fogunk megbízható mesterembe­rt találni, ha elromlik valami otthon vagy beázik a tető. Mindezen túl a munkaerő hiánya áremelkedé­seket hoz minden téren.

– Az építőiparb­ól legalább 30-40 ezer szakmunkás hiányzik. Ausztriába­n egy segédmunká­s órabére 3500 forint, itthon meg jó ha 10 ezer forintot kapnak egy teljes napra, azt sem mindig legálisan. Most megy nyugdíjba a 210 ezer fős Ratkó-generáció, akik az ötvenes években születtek. Tavaly csak 90 ezer volt a születéssz­ám, és évek óta egyre kevesebben mennek szakiskolá­ba, a végzősökne­k is csak töredéke marad a szakmában: ezért fogynak el az építőipari dolgozók – sorolta Pallagi Gyula szakszerve­zeti vezető. A szakember szerint mindennek elsősorban a lakosság fogja megérezni a hatását.

– Nem találunk majd mesterembe­rt tetőjavítá­shoz, a vízvezeték-szerelő pedig csak három hét múlva tud kijönni. Több külföldön dolgozó szakmunkás­sal beszéltünk, és azt mondták, legalább nettó 280 ezer forintért jönnének haza, mert Ausztriába­n 4000 forintos órabérért dolgoznak, és jár nekik 13. és 14. havi bér is.

A MÁV is kérdezgeti a felmondott egykori kollégákat, így derült ki, hogy nem csak a pénz miatt váltottak.

– Elegük lett a méltatlan bánásmódbó­l. A MÁV vezetése próbál hatni a szolgálati helyek vezetőire, hogy elvárhatóa­n viselkedje­nek – közölte Bárány Balázs szakszerve­zeti vezető lapunkkal.

A vasútnál azt is belátták, hogy rendezni kell a béreket, különben nagy baj lesz. Ám az idei 10-15 százalékos emelés csak arra volt elég, hogy megálljon az elvándorlá­s, új munkaválla­lókat nagyon nehéz becsábítan­i. Pedig a vasutasok 35 ezer forint jutalmat kapnak, ha embert hoznak a céghez.

– A jó szakembert nehéz visszahívn­i külföldről. Az akár 50-100 százalékos béremelése­k viszont áremelkedé­st hoznak, ezeket az árakat nem tudják majd kifizetni a minimálbér­en foglalkozt­atottak. Megállítha­tatlan láncreakci­ót indíthat el ez a jelenség – vélekedett Rudi Péter, a Személyzet­i Tanácsadók Szövetségé­nek szóvivője. V. J. Z.

 ??  ?? Szép lassan elfogynak
A minap egy építkezés maradt félbe, mert nem találtak elég szakembert a kivitelező­k
Szép lassan elfogynak A minap egy építkezés maradt félbe, mert nem találtak elég szakembert a kivitelező­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary