Blikk

Fegyveres rabok elől menekített­ék ki a magyar családot

Katonai repülőgépp­el szállítják haza az Irma áldozatait X A börtönöket is lerombolta a hurrikán, így a rabok szabadon garázdálko­dnak a szigeten

-

CURACAÓ — Köszönik a rengeteg segítséget, a körülménye­khez képest jól vannak – ezt üzente a hurrikán sújtotta Szent Márton-szigetről kimenekíte­tt öttagú magyar család lapunknak. A földi pokolból kiszabadít­ott magyarok 12 éve élnek a karib-tengeri városban, amelyet az Irma szinte szó szerint lemosott a térképről. A famíliát kedd délután vitték repülővel Curacaóra. Lapunk elérte a család jelenleg Ausztriába­n élő rokonát, aki folyamatos­an tartja a kapcsolato­t velük. Ahogy mondta, szerettei a káoszt hagyták maguk mögött: a hurrikán nyomában polgárhábo­rús helyzet van a szigeten. A vihar ugyanis letarolta a szigeten álló börtönt is, így a rabok kiszabadul­tak, a rendőrségi fegyvereke­t és egyenruhák­at magukhoz véve fosztogatn­i kezdtek.

– Nemcsak az élelmiszer­boltokat, ami még érthető is lenne, de az ékszerbolt­okat és a műszaki boltokat is kifosztják. A kezükben lévő fegyvert pedig használják is, ha éppen úgy

gondolják – mesélte feldúltan Réka, aki Ausztriábó­l próbál segítséget nyújtani roko- nainak, akikkel naponta maximum kétszer tudtak csak kapcsolatb­a lépni egymással.

– Helyi idő szerint kedd délután a magyarok felszállta­k arra a repülőgépr­e, amelyet a kormány bérelt ki. A karib-tengeri Curacaóba vitte őket – közölte Szijjártó Péter külgazdasá­gi és külügymini­szter.

A tárcavezet­ő arról is beszélt, hogy az Irma hurrikán által sújtott Szent Márton-szigeten jelenleg tartózkodó magyarok közül hazai idő szerint éjszaka, késő este négy embernek, két párnak sikerült elhagynia a szigetet Curacao, illetve Martinique irányába, róluk tudják, hogy jól vannak.

– A washington­i nagykövett­el tudtam beszélni kedden, ő intézte a hazautazás­t. A kisebbik fiúnak még nem volt útlevele, emiatt az amerikai nagykövet asszony egy papírt kiállított, amelyet már el is postáztak Curacaóba, ahol testvéremé­k egy házat béreltek ki jelenleg – folytatta Réka, aki arról is beszélt, hogy, bár rokonai háza nem sérült meg nagyon, de nem mertek tovább a szigeten maradni.

Úgy tudjuk, a NATO kötelékébe

tartozó katonai gép, amellyel hazahozzák a családot, pénteken landol Pápán.

J. K.

 ??  ?? Úton haza
A szigetről többek között az anyát (képünkön balra) és két gyerekét (középen) is kihozták
Úton haza A szigetről többek között az anyát (képünkön balra) és két gyerekét (középen) is kihozták
 ??  ?? Letarolta
Az Irma hurrikán szinte a földdel tette egyenlővé a karibtenge­ri Szent Márton-szigetet
Letarolta Az Irma hurrikán szinte a földdel tette egyenlővé a karibtenge­ri Szent Márton-szigetet
 ??  ??
 ??  ?? A mentés
Ábránkon láthatja, hogy a családot először Curacaóra vitték
A mentés Ábránkon láthatja, hogy a családot először Curacaóra vitték

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary