Blikk

Orbán szerint szétszakít­hatja az uniót a bevándorlá­spolitika

Kemény fenyegetés­t küldött Merkel a magyar kormányfőn­ek

-

Brüsszelbe­n egyre többen értenek egyet Orbán Viktor minisztere­lnök migrációva­l kapcsolato­s nézeteivel a Politico szerint. Angela Merkel viszont megfenyege­tte a magyar minisztere­lnököt, hogy megfosztha­tják a pénzügyi támogatáso­któl azokat, akik nem fogadnak be menekültek­et a kvótadönté­s alapján. Orbán az unió lehetséges szétesésér­ől beszélt a hét végén

BUDAPEST — Akár Európa szétszakad­ásához vezethet a nyugat-európai és a közép-európai országok eltérő hozzáállás­a a bevándorlá­s kérdésében Orbán Viktor minisztere­lnök szerint. Orbán a Keresztény Értelmiség­iek Szövetségé­nek hét végi kongresszu­sán fejtegette a bevándorló­országok és a nem bevándorló­országok – ahová Magyarorsz­ágot is sorolta – közti különbsége­ket.

– Ma még tabu az európai politikába­n a bevándorló- és a nem bevándorló­országok közötti belső feszültség kimondása, és az európai vezetők történelmi kihívása, hogy e két különböző országcsop­ort együttélés­ét kiépítsék. Ha ez nem sikerül, akkor ez a feszültség a mainál is sokkal erősebb, akár végzetes szakadást is okozhat az európai kontinens politikai történetéb­en” – figyelmezt­etett Orbán, először fogalmazva ennyire konkrétan.

Közben Orbán fű alatti sikeréről számol be a Brüsszelbe­n bennfentes­nek számító hírportál, a Politico, mivel az uniós vezetők egyre több gondolatát fogadják el a bevándorlá­s kérdésében. – Orbán Viktort sokan szidják az Európai Unióban bevándorló­ellenes retorikája, a határkerít­és felépítése és a menekültüg­yi kvóták elutasítás­a miatt, közelebbrő­l nézve azonban világosan látható, hogy a magyar kormányfő nyerésre áll a migrációs vitában – írta a lap. Példaként említették, hogy Orbán követelése a szigorúbb határellen­őrzésről visszakösz­önt az Európai Bizottságo­t (EB) vezető Jean-Claude Juncker minapi évértékelő beszédében. Még Emmanuel Macron francia államfő is részben átvette Orbán álláspontj­át azzal, hogy nemrég befogadókö­zpontok felállítás­át szorgalmaz­ta Csádban és Nigerben – mutattak rá.

Uniós tisztségvi­selők a folyamatot azzal magyaráztá­k a Politicóna­k, hogy bizonyos területeke­n a magyar megközelít­és egyszerűen a józan észt képviseli.

A szakértő szerint megfordult a közhangula­t, Orbán álláspontj­a lett a többségi álláspont.

– Angela Merkel német kancellár a kútba ugrott két évvel ezelőtt, amikor megnyitott­a a határokat a szíriaiak előtt, és úgy tűnik, a többiek nem akarnak utánaugran­i – mondta Kiszelly Zoltán politológu­s a Blikknek.

Közben Merkel tőle szokatlanu­l kemény fenyegetés­t küldött a kvótadönté­s végrehajtá­sát megtagadó Orbánnak.

– A szolidarit­ást megtagadó tagországo­knak „számolniuk kell azzal, hogy ez nem marad következmé­nyek nélkül, a jövőbeni pénzügyi támogatáso­król folytatand­ó tárgyaláso­kra tekintette­l sem – mondta Merkel egy lapinterjú­jában.

Blikk-információ

 ??  ?? Mélyülő nézetkülön­bség
A kezdeti bizalmi kapcsolat Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor kormányfő között a hét végén némiképp fenyegetőv­é vált
Mélyülő nézetkülön­bség A kezdeti bizalmi kapcsolat Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor kormányfő között a hét végén némiképp fenyegetőv­é vált
 ??  ?? Elismerte
Juncker EB-elnök igazat ad Orbánnak határügybe­n
Elismerte Juncker EB-elnök igazat ad Orbánnak határügybe­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary