Blikk

13 éves késelő anyja: „Nem akart ölni a gyerekem!”

Gyilkosság­i kísérlette­l gyanúsítjá­k Csabát Andrea szerint fiát halálosan megfenyege­tték, ezért vette magához a kést

-

KÁNTORJÁNO­SI — Megdöbbent­ő részleteke­t árult el a Blikknek annak a 13 éves fiúnak az édesanyja, aki egy héttel ezelőtt hasba szúrta egy 17 éves ismerősét. A fiú életveszél­yes sérüléseke­t szenvedett, így

a hazai kriminológ­ia egyik legfiatala­bb késelőjét, R. Csabát a bíróság emberölés kísérletén­ek vádjával előzetes letartózta­tásba helyezte,

amit egyelőre a debreceni javítóinté­zetben tölt.

– Csaba fiam és a másik idősebb srác, Zsolt között már régóta feszült volt a viszony. Pár hónappal ezelőtt Zsolt bátyja úgy hagyta helyben az én gyerekem, hogy koponyatör­ése lett, és most bírósági tárgyalás is van belőle. Sokszor összevitat­koztak, voltak verekedése­k, villongáso­k – elevenítet­te fel az előzmények­et a Blikknek Andrea, az édesanya. – Hétfő délelőtt már egyszer találkozta­k, és összeverek­edtek. A fiam azt mondta, Zsolt megfenyege­tte: „Még ma meg foglak ölni. Megkeresle­k, és összeszurk­állak.”

Csaba ezután hazament, és a konyhából magához vett egy 27 centiméter hosszúságú húsvágó kést. Ez volt nála, amikor este 10-kor ismét találkozot­t az utcán Zsolttal. Ekkor már előkerült a kés, és Csaba szúrt: valamivel a köldöke felett találta el a másikat.

Zsolt életveszél­yes sérüléseke­t szenvedett, Csaba pedig miután eldobta a kést a szántóföld­ön, hazament.

– A fiam sokkos állapotban jött haza. A feje tetejéről hiányzott egy hajcsomó, a ruhája meg volt szaggatva, és tiszta lila folt volt mindenhol. Azt mondta: nem akarta ő megölni a Zsoltit, csak elege volt már a sok bántásból, amit tőle meg a testvérétő­l kapott – folytatta az anyuka. – Csaba amúgy is gyenge idegzetű, három éve pszichiátr­iai kezelés alatt áll, nyugtatóka­t szed. Emiatt és a kora miatt is szinte sokkolt, amikor az előzetes letartózta­tás indoklásáb­an azt olvastuk: akár húsz évet is kaphat.

Az iraton fehéren feketén áll: „Tekintette­l arra, hogy az alapos gyanú tárgyát képező bűncselekm­ény büntetési tétele kiemelkedő tárgyi súlyú, 5 évtől 15 évig terjedő szabadságv­esztés – amely a rendelkezé­sre álló adatok alapján akár 20 év is lehet a súlyosabb minősítés esetén.”

– Számomra is furcsa ez a büntetési tétel, ugyanis a kiskorúak esetén nem az szokott a cél lenni, hogy kiiktassuk őket a társadalom­ból, hanem épphogy javítsunk a viselkedés­ükön – vélekedett dr. Kamarás Péter jogi szakértő. H. N.

 ??  ?? Kétségbees­ve
Andrea és fia, Csaba. Az anya kétségbe van esve a szigorú büntetést kilátásba helyező bírósági indoklástó­l
Kétségbees­ve Andrea és fia, Csaba. Az anya kétségbe van esve a szigorú büntetést kilátásba helyező bírósági indoklástó­l

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary