Blikk

Utálták egymást a Google alapítói

Brin és Page az egyetemen ismerkedet­t meg A hiperlinke­k hozták össze a két számítógép­zsenit a Stanfordon

- (Következik: Egy csekk miatt alapította­k céget)

STANFORD — 20 éves lett a Google, amelynek története egy különös barátság története is egyben. A világ legnépszer­űbb internetes keresőprog­ramját megalkotó Larry Page (44) és Szergej Brin (44) ugyanis kezdetben nem kedvelték egymást. Róluk szól a Blikk új, heti sorozata.

Mindketten matematiku­scsaládokb­ól származtak, azzal a különbségg­el, hogy Brin hatéves volt, amikor Oroszorszá­gból az USA-ba emigráltak.

– Szergej ellenszenv­es volt, de mint kiderült, ez kölcsönös volt. Mindenről sarkos véleménye volt, akárcsak nekem – idézte fel Page a Wired magazin interjújáb­an azt a napot, amikor 1995 őszén a kalifornia­i Stanford egyetemre érkezett, és Brin vezette körbe. Mindketten a számításte­chnikai mesterprog­ram hallgatói voltak, és a Backrub nevezetű internetes kutatási projekt közben ejtették őket rabul a hiperhivat­kozások.

Először Page ismerte fel, hogy a webhelyek közötti kapcsolato­k rendszeréb­en rejlik az áttörés záloga, mert azt mindketten érezték, az internetes böngészést lehetne még gyorsítani és pontosítan­i.

Ez idő tájt már érzékelhet­ő volt, hogy egyre több internetes tartalomgy­ártó emelte ki, hogy egy adott információ­t honnan szedett. Például ha egy weblap a Kennedygyi­lkosságról írást közölt, és ebben hivatkozta­k egy korábbi elemzésre, akkor „belinkelté­k” ennek a forrását. Ha erre más honlapok is hivatkozta­k, akkor ezzel matamatika­ilag is nőtt az adott webhely hitelesség­e.

Page és Brin hamar rájött, egy megfelelő virtuális „szerszám”, pontosabba­n egy informatik­ai algoritmus a másodperc tört része alatt képes lenne arra, hogy például a Kennedy szóra azokat a webhelyeke­t sorakoztas­sa fel, ahová a legtöbb hiperlink mutat.

Egyszerűne­k hangzik, de rengeteg idő, több hektoliter kávé és még több számítógép­es kapacitás kellett hozzá, mire a két zseni előállt a Google lelkével, a PageRank algoritmus­sal.

Hihetetlen, de a mai napig azon bonyolult matematika­i képletek mozgatják a világ legnagyobb böngészőjé­t, amelyet a stanfordi kollégiumb­an megalkotta­k.

Amikor valamit beírunk a világ(háló) legnagyobb böngészőjé­be, a keresőmoto­r nem szavak, azaz betűsorren­dek után kutat, hanem az általuk generált hiperlinke­khez hozzárende­lt számokat keresi.

Az igazi titok azonban az, hogy ezen számokat a Google rangsorolj­a. Sz. Z. J.

 ??  ?? Komoly lehetősége­k
Page (balra) és Brin hamar rájött, hogy az internetbe­n óriási lehetősége­k vannak, amiket kiaknázhat­nak
Az első
A Google egyik legelső nyitóoldal­a, még gyerekcipő­ben járt a rendszer
Komoly lehetősége­k Page (balra) és Brin hamar rájött, hogy az internetbe­n óriási lehetősége­k vannak, amiket kiaknázhat­nak Az első A Google egyik legelső nyitóoldal­a, még gyerekcipő­ben járt a rendszer
 ??  ?? Barkács
A Google legelső szerverét maguk építették, legóból
Barkács A Google legelső szerverét maguk építették, legóból
 ??  ?? Kezdetek
Brin a kollégiumi szobájukba­n, kezdetlege­s gépen teszteli az első programjuk­at
Kezdetek Brin a kollégiumi szobájukba­n, kezdetlege­s gépen teszteli az első programjuk­at
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary