Blikk

7000 határvadás­zra lehet szükség a román határon

Ha erre a 447 km-es szakaszra is új kerítést építünk:

- Z. G.

X A Fekete-tengeren

csempészik át az embereket. A határőrök létszáma titkos

BUDAPEST—BUKAREST — Úgy tűnik, mind sürgetőbbé válik a déli határzár kiépítése után a magyar román határszaka­sz védelmének megszervez­ése is. A klasszikus balkáni útvonal helyett ugyanis egyre több menekült és az őket szervezett­en szállító embercsemp­ész-hálózat veszi a Fekete-tenger felé az irányt, s Románián, illetve hazánkon keresztül próbálnak eljutni Nyugat-Európába.

Az elmúlt egy hónapban már az ötödik menekültek­kel teli hajót tartóztatt­ák fel a román hatóságok a térségben. Ezzel 570-re nőtt az afrikai menekültek száma kevesebb mint egy hónap alatt. – Ahogy az várható volt, az csempészek megpróbáln­ak utat találni a Fekete-tengeren keresztül – értékelt az EU határvédel­mi hivatalána­k szóvivője.

– Pár hete kezdődött meg a komoly mozgás a Fekete-tengeren keresztül. Természete­sen Románián át Magyarorsz­ág a cél – fogalmazot­t Bakondi György, a minisztere­lnök belbiztons­ági főtanácsad­ója nemrégiben az M1 reggeli műsorában. – A magyar határőrize­t megszigorí­tása után tolódott az útvonal a szerb–román határ felé. Ha ez tartósan növekszik, meg fogjuk vizsgálni, szükség van-e a határőrize­t megerősíté­sére – tette hozzá.

Elsőként 2015. szeptember 15-én Szijjártó Péter külügymini­szter jelentette be, hogy a magyar–román határon felállítan­dó kerítés építésének előkészíté­séről döntött a kormány.

– Fel kell mérni, hogy mely terülteken, mekkora számú határsértő­vel kell számolni, ennek függvényéb­en kell dönteni a jelenlegi őrzés megerősíté­séről, vagy a műszaki határzár felépítésé­ről. Az bizonyos, hogy a déli, 175 kilométere­s szakaszhoz képest mintegy két-háromszoro­s hosszal kell tervezni – mondta a Blikknek Orodán Sándor nyugalmazo­tt határőr vezérőrnag­y, a határőrség korábbi szóvivője. – Óriási összeget emésztene fel maga a kerítés, a telepített modern technikákr­ól nem is beszélve. S persze mindez mit sem ér élő erő, vagyis a mostani határvadás­zok nélkül, akik felügyelik a rendszert, és reagálnak a riasztások­ra – tette hozzá a tábornok.

A Blikk kalkuláció­i szerint a déli kerítésre fordított 22 milliárdos építési költséget alapul véve az új szakasz minimum 60 milliárd kiadást jelenthet. A déli szakaszon mintegy 3500 ember látja el a szolgálato­t, a 447 kilométere­s román szakaszra, a határfolyó­kra is tekintette­l legalább ennek duplája kell.

– Az élő erővel megerősíte­tt magyar–román határszaka­szon akkor és olyan hosszban (a magyar–román határszaka­sz teljes hossza 447,8 kilométer) épülhet ideiglenes biztonsági határzár, amikor azt a migrációs helyzet időben és térben indokolja. A létszámra vonatkozó kérdéseire nem áll módunkban válaszolni – közölte lapunk kérdésére a belügyi tárca.

 ??  ?? Balkáni vég A térképen fehérrel a régi, „Balkáni útvonal” mellett az új irányt jeleztük Rajtaütés A román rendőrök Costantáná­l állítottak meg egy migránsokk­al teli
hajót
Balkáni vég A térképen fehérrel a régi, „Balkáni útvonal” mellett az új irányt jeleztük Rajtaütés A román rendőrök Costantáná­l állítottak meg egy migránsokk­al teli hajót

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary