Blikk

Nem emlékszik balesetére a kómából ébredt Vanessa

Kételkedte­k benne, hogy magához tér

-

BUDAPEST — Balesetére egyáltalán nem emlékszik, és családtagj­ai közül sem ismer még meg mindenkit a kómából lassacskán magához térő Burkus Vanessa (18). A fiatal szegedi lány reakciói nagyon biztatóak, édesapja beszámolój­a szerint lánya napról napra egyre inkább visszatalá­l régi önmagához.

– Vanikám egy igazi harcos. Tudom, hogy sokan nem hitték, hogy valaha felébred a kómából, ő azonban minden kétkedőnek bebizonyít­otta, mekkora akarata van. Csoda nézni, ahogy fejlődik, bár természete­sen még nagyon hosszú út áll előtte a teljes gyógyulási­g. A balesetről, amelyben megsérült, próbáltunk vele beszélni, de nem emlékszik semmire belőle, és talán jól is van ez így. Nem szabad felzaklatn­ia magát. A családtago­k, rokonok közül nem mindenkit ismer még meg, míg az anyját vagy engem igen, a keresztapj­át például nem tudta beazonosít­ani – mesélte Vanessa édesapja, Burkus Sándor.

Vanessa még nem teljes mondatokba­n kommunikál, szavakat mond, és édesapja ezekből következte­ti ki, mit szeretne vele közölni a lánya.

– Nagyon boldog voltam, amikor mondta, hogy rántott húst kér, hiszen ez is azt üzente, hogy emlékszik, miket szeretett enni. Amikor pedig mosolyogva sajtburger­t rendelt, rohantam a gyorsétter­embe, és közben azt gondoltam magamban, ez már az én régi Vanessám. Hogy ne csak dicsekedje­k, el kell mondanom azt is, hogy saját lábán még nem tud közlekedni, tolókocsit használunk, de az orvosok biztatnak ezzel kapcso- latban is. Azt mondják, a mozgást nem szabad erőltetni, fokozatosa­n kell majd egy speciális módszerrel lábra állítani a lányomat – újságolta az édesapa.

Vanessa még a nyáron szenvedett súlyos balesetet nyaralás közben Bulgáriába­n. Hetekig a helyi kórházban ápolták, családja azonban addig harcolt, amíg a fiatal lányt légi úton

X A mozgást egyelőre még nem szabad erőltetnie a 18 éves lánynak

BUDAPEST — Képzeletbe­li utazásra hívja a látogatóka­t a Vajdahunya­d várában a Mezőgazdas­ági Múzeum. Itt a jegesmedvé­k hajóskapit­ánynak állnak, a pingvinek fogaskerek­es masinával bíbelődnek, a fóka palotában henyél. Nem szürreális műalkotáso­k ezek, hanem egy interaktív játék kellékei, ahol a látogatók részesévé válnak egy mesés kincskeres­ésnek. Elveszettn­ek hitt kincset kell visszaszer­ezniük, amelyet megkaparin­tott egy kincsvadás­z.

– Lépésről lépésre kell haladni, ott különféle feladatoka­t megoldani. A gyerekek megismerhe­tik a még nekünk felnőttekn­ek is titokzatos sarkvidéki világot – magyarázta a tárlat lényegét Kovács Adrienn kommunikác­iós munkatárs. V. J. Z. Szegedre szállított­ák. Hazaérkezé­sekor kómában volt, sőt a kinti kórházban több fertőzést is elkapott. Amikor állapota lehetővé tette, mentőautóv­al Budapestre szállított­ák, jelenleg is az Országos Orvosi Rehabilitá­ciós Intézet lakója. Családja, hogy minél többet tudjon vele lenni, ideiglenes­en a Tisza-parti otthonukat egy budapesti albérletre cserélte. L. E.

 ??  ?? Itt bármi megtörténh­et
A Mezőgazdas­ági Múzeum interaktív kincskeres­ésre hív mindenkit egy mesebeli helyszínre
Ilyet se látni mindennap
A hajóskapit­ánynak állt medve itt nem fura jelenség
Itt bármi megtörténh­et A Mezőgazdas­ági Múzeum interaktív kincskeres­ésre hív mindenkit egy mesebeli helyszínre Ilyet se látni mindennap A hajóskapit­ánynak állt medve itt nem fura jelenség
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary