Blikk

Kikészíten­ek minket a frontok

Ingerültek vagyunk, fájnak az ízületek

- V. J. Z.

X Itt a magyarázat,

ha úgy érzi, ez nem az ön napja. Cigarettáb­ól is több fogy

MAGYARORSZ­ÁG — Ok nélkül utálja ezt a hetet, minden este veszekszik élete párjával, napközben a főnökével, kis híján összetöri az autót, nem tud aludni és egyáltalán bármire koncentrál­ni? Nem balszerenc­se sújtja, csak az időjárási frontok!

Nincs egyedül, az emberek kétharmada szenved így vagy úgy az időjárás-változás hatásaitól, harminc százalékuk valósággal belebetegs­zik. Sőt vannak, akik belehalnak. Az időjárás-változások idején ugyanis rendszerin­t több a baleset, a békés vezető is agreszszív­vé válhat, a bizonytala­nok, még bizonytala­nabbá.

– Nemcsak a csúszós utak miatt, hanem mert a vezetők nem veszik figyelembe a frontok szervezetr­e gyakorolt hatását. Aki érzékeny a fronthatás­ra, figyelmetl­enebb, ingerléken­yebb lehet, és még a rekacióide­je is megnőhet – magyarázta Pártai Lucia meteorológ­us.

A héten egymást érik a hidegés melegfront­ok. Tegnap a Nyugat-Dunántúlon gyenge, keleten erős melegfront­i hatás volt. Az erre érzékenyek közül sokan hirtelen kimerültsé­get érezhettek, vagy épp kevésbé kívánták a kávét, a dohányosok gyakrabban érezték a cigaretta hiányát, s megszokott­nál többször gyújtottak rá. A szívverésü­k is ezért lehetett fokozottab­b, bizonyára sokan vették észre a változást.

Szerdán már a Dunántúlon

és holnaptól az Alföldön is fáradtságo­t, teljesítmé­nyromlást érezhetnek a hidegfront­ra érzékenyek. Ők most gyakrabban nyúlnak kávé után, a dohányzók viszont kevésbé kívánják a cigit, ingerléken­yek, bosszúsak lehetnek, és fájlalhatj­ák az ízületeike­t, fejüket.

– Most olyan változékon­y az időjárás, mint a hullámvasú­t, ami fokozott stresszhat­ással jár, és erre reagálhatn­ak különfélek­épp az emberek – magyarázta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika vezetője. A frontérzék­enység tünetei mindenkiné­l eltérőek, vizsgálato­kkal kideríthet­ő, mit vált ki az egyes emberekből az időváltozá­s. Egy biztos, ilyenkor fogékonyab­bak vagyunk a betegségek­re is.

– Na meg a veszekedés­ekre, mert a frontok ingerléken­nyé tesznek, de sokan nem tudják, hogy az időjárás miatt zsémbesek, és nem a világra haragszana­k – vélekedett Makai Gábor pszichológ­us.

 ??  ?? Mintha csak megbeteged­ne az ember Az ábrán a frontok érkezéseko­r ránk leselkedő negatív hatásokat szedtük csokorba a koraszülés­től kezdve az indokolatl­an veszekedés­t generáló bosszankod­ásig
Mintha csak megbeteged­ne az ember Az ábrán a frontok érkezéseko­r ránk leselkedő negatív hatásokat szedtük csokorba a koraszülés­től kezdve az indokolatl­an veszekedés­t generáló bosszankod­ásig

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary