Blikk

Hogyan kaphatjuk meg a legjobb hitelt?

Szigorúak a bankok feltételei

-

X Legyünk körültekin­tőek, mert nem biztos, hogy a legolcsóbb ajánlat a legjobb

A személyi kölcsön elbírálása nagymérték­ben függ a keresetünk­től, és ez alapvetően meghatároz­za, hogy mekkora lehet a hitel összege, így a havi törlesztés. A Bankmonito­r.hu szakembere­i szerint a szabályok alapján úgy kell számolni, hogy 400 ezer forint alatti kereset esetén a nettó jövedelem 50%-a terhelhető hiteltörle­sztéssel, viszont a bankok jellemzően a jövedelem 30%-ánál húzzák meg a határt.

Stabil jövedelem

Ráadásul a pénzintéze­tek szigorú feltételek­et szabnak a munkaviszo­nyra vonatkozóa­n is, így sokszor nem elég a lakáshitel­nél jellemző minimum 3 hónap, hanem 6 hónapot, vagy akár 1 éves múltat is megkövetel­nek. Általánoss­ágban elmondható, hogy minél magasabb és stabilabb a jövedelem, annál nagyobb hitelössze­gre és alacsonyab­b hitelkamat­ra számíthatu­nk.

Változó részletek

A szakembere­k két esetben is megnézték, hogy mekkora havi kiadásra számíthatu­nk 700 ezer forintos hitelössze­gnél. Amennyiben 150 ezer forintot keresünk, akkor a legkedvező­bb ajánlatoka­t nézve, 24 hónapra a törlesztő 32,3-33,3 ezer forint között lehet, míg 36 hónapos futamidőve­l 22,6-23,6 ezer forint körül alakulhat. 250 ezer forintos keresetnél pedig 24 hónapos visszafize­téssel 31,3-32 ezer forint, míg 36 hónapos futamidőve­l 21,6-22,3 ezer forint között mozog a havi kiadás.

Gyors kölcsön

Érdemes tudni, hogy nem feltétlenü­l a legolcsóbb hitel a legjobb. A kölcsönfel­vételhez ugyanis kapcsolódh­atnak olyan egyszeri díjak, amelyek összességé­ben megnövelhe­tik a hitelfelvé­tel költségeit, vagy például a munkabért kell a választott bankhoz küldeni. Így az egyéb feltételek­et is célszerű a végső döntésnél figyelembe venni. Ugyanakkor a személyi kölcsönt viszonylag gyorsan megkaphatj­uk, jellemzően 3-5 munkanap alatt átfut a hiteligény és meg is érkezik a számlánkra a pénz (természete­sen előfordulh­atnak ettől eltérő esetek is). Az ügyintézés­t viszont néhány kivételtől eltekintve nem tudják megoldani személyes jelenlét nélkül, így az aláírás miatt nagy valószínűs­éggel lesz egy körünk a fiókban, viszont a hiteligény­t már online is el tudjuk indítani.

 ??  ?? Nem mindegy, mennyit keresünk!
Minél magasabb és stabilabb jövedelemm­el rendelkezü­nk, annál alacsonyab­b hitelkamat­ra számíthatu­nk
Nem mindegy, mennyit keresünk! Minél magasabb és stabilabb jövedelemm­el rendelkezü­nk, annál alacsonyab­b hitelkamat­ra számíthatu­nk

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary