Blikk

Konkurenci­ától lopták a Google üzleti modelljét

A befektetők aggódtak, hogy nem lesz elég pénz, ezért léptek

-

X Az egyszerűsé­g és a gyorsaság győzte meg a felhasznál­ókat, ezért nőttek

MENLO PARK — Mire utal a kék és a zöld szín a Google színpompás logójában? Hihetetlen, de a két alapító, Larry Page (44) és Sergey Brin (44) ily módon állított örök emléket a kezdet kezdetének. A két stanfordi számításte­chnikus ugyanis 98 szeptember­ében kibérelte a közeli Menlo Parkban lakó egykori diáktársuk, Susan Wojcicki (49) garázsát és házának három szobáját havi 1700 dollárért. Ez Susannak is jól jött, hiszen így tudta fizetni a házra felvett jelzálogal­apú hitelt. Autó nem volt a garázsban, viszont egy nagy kék szőnyeg és egy zöld pingpongas­ztal igen. Innen jöttek a színek.

Egy stanfordi diáktárs, név szerint Craig Silverstei­n (44) lett a Google első alkalmazot­tja, de pár hónap múltán további fejlesztők­re is szükség volt. A szőnyeges, pingpongas­ztalos romantika mindössze fél évig tartott: 99 februárjár­ban átköltözte­k a közeli Mountain Viewba, egy rendes irodába. Ekkor már naponta félmillió keresést teljesítet­t a Google szervere, és őrületes tempóban fejlődtek: 99 nyarán már napi 4-5 milliós keresést indítottak a felhasznál­ók, 2000 júniusában pedig a Yahoo!-val is megállapod­tak. Ezt követően közel százmillió­sra ugrott a napi átlaguk.

Nemcsak a gyorsaság győzte meg a felhasznál­ókat, hanem az egyszerűsé­g is. A Yahoo! mintájára más keresőprog­ramok is hírportála­rculatot adtak a szolgáltat­ásuknak, hogy a honlapon elhelyezet­t hirdetések­kel pénzt keressenek, míg a Google kitartott amellett, hogy az ő címükön csak keresgélni lehet. Befektetői­k aggodalmas­kodtak, hogy a nagy cégekkel kötött szerződése­k nem hoznak elég pénzt, amire az alapítók lenyúlássa­l válaszolta­k. Brinék sosem tagadták, hogy a GoTo.com üzleti modelljét másolták le.

– Hirdetését az emberek pont akkor fogják látni, amikor olyan termékekre vagy szolgáltat­ásokra keresnek rá, amilyeneke­t cége is kínál. Fizetnie pedig csak akkor kell, ha rákattinta­nak a hirdetésér­e – olvasható ma is a Google magyar honlapján.

A koppintott módszer olyan sikeres lett, hogy a Google-nek ma is ez a fő bevételi forrása.

Sz. Z. J. (Következik: Felrobbant­ották a tőzsdét)

 ??  ?? Az első hivatalos iroda Sergey Brin (az asztalnál, középen) boldog volt az első irodájukba­n
Az első hivatalos iroda Sergey Brin (az asztalnál, középen) boldog volt az első irodájukba­n
 ??  ?? Költöztek
Ebben az épületben volt a Google második székhelye
Költöztek Ebben az épületben volt a Google második székhelye
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary