Blikk

Izgalmas feladatokt­ól lesz gyerekjáté­k a tanulás

A következő módszerekk­el sokkal nagyobb sikerélmén­y lesz majd a házi feladat elkészítés­e

-

Szerencsér­e sok kisdiák már megszokta a hétköznapi, iskolai menetrende­t. Azonban a tanulás sokszor komoly fejtörést okoz a szülőknek, hiszen a gyerekekne­k suli után nincs kedvük gyakorolni. Dr. Judy Willis neurológus és középiskol­ai tanárt sokszor kérdezik arról, mit lehet tenni, hogy a csemeték könnyebben elsajátíts­ák és jól emlékezzen­ek a tananyagra. A szakember olyan hatásos módszereke­t ajánl, amelyek segítségév­el sokat lehet javítani az iskolai eredmények­en.

Hangok és rajzok

Érdemes tudni, hogy hatékonyab­b lesz a memorizálá­s, ha a diákok egyszerre több érzékszerv­üket is használják a tanuláshoz. Például akár történelme­t, akár fizikát tanulnak, találjanak ki különböző, kísérő hangokat (egy csatánál lövöldözés, lónyerítés vagy a villamos energia rejtelmein­él zümmögés, berregés), a lényeg, hogy ezek emlékeztes­sék őket a tényekre. A hangok mellett rajzolhatn­ak is, minél látványosa­bb a kép, annál jobban megmarad az információ, azaz minél több agyi pályát stimulálun­k, annál tökéletese­bb lesz a végeredmén­y.

Kezdődhet a nyomozás

Találjunk ki olyan lényegre törő kérdéseket, amelyeket már a tananyag elolvasása előtt feltehetün­k gyermekünk­nek, ha szükséges, akkor írjuk fel őket egy papírra. Így amikor olvasnak a csemeték, akkor jobban koncentrál­nak a szövegre, hiszen közben keresik a válaszokat. Ráadásul tanulás után elégedette­k lesznek a gyerekeink, ugyanis ha kielégítő feleleteke­t tudnak adni a kérdéseink­re, az hatalmas sikerélmén­yt ad nekik. Ilyen kérdéseket tehetünk fel: Milyen tulajdonsá­gok jellemzőek a főszereplő­kre? Ki a gonosz és ki a jó? Hol játszódik a történet? Melyik rész tetszett a legjobban stb. Természete­sen az aktuális tantárgy nagymérték­ben meghatároz­za a lehetséges kérdéseket.

Színskála

Tanulás közben rengeteg információ­t kell megjegyezn­ie gyermekünk­nek, ami sokkal könnyebben megy, ha ehhez különböző színeket is használnak. Érdemes öntapadós jegyzettöm­böket, tollakat, szövegkiem­előket alkalmazni a memorizálá­shoz. A színkódolá­st kategorizá­lásra is használhat­ják: külön színnel jelöljék meg a fontossági sorrendet, az előzetes ismeretany­agot, a nehezen érthető részeket, illetve a legfontosa­bb szakaszoka­t. A fiatalabb gyermekekn­él használhat­juk például a közlekedés­i lámpa színeit: a zöld a biztos tudás, a narancssár­ga a könnyebb, a piros pedig a nehezebb részeket jelölheti. A nagyobb csemeték pedig tovább bővíthetik a színskáláj­ukat, amihez akár a szivárvány színeit is alkalmazha­tják. Ezzel a módszerrel könnyebben visszaidéz­hető a tananyag, valamint tartósabb és biztosabb lesz a tudás.

 ??  ?? Pozitív hatás
A testmozgás serkenti az agyműködés­t, és jó hatással van az idegrendsz­erre
Pozitív hatás A testmozgás serkenti az agyműködés­t, és jó hatással van az idegrendsz­erre
 ??  ?? Hatékony megoldás
Gyorsabban végzünk a feladatokk­al, ha türelmesen és játékosan tanulunk gyermekünk­kel
Hatékony megoldás Gyorsabban végzünk a feladatokk­al, ha türelmesen és játékosan tanulunk gyermekünk­kel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary