Blikk

Hátrányból indulnak a fiatalok a munkaerőpi­acon?

A Coca-Cola HBC új programja segítséget nyújt az álláskeres­őknek

-

Gyakran vádolják azzal a mai fiatalokat, hogy lusták, közönyösek, és egyáltalán nem akarnak megdolgozn­i a sikerért. Valójában azonban nincsenek könnyű helyzetben az álláskeres­ő Y és Z generációs­ok, vagyis az 1980 és 1995, valamint az 1996 és 2007 között születette­k. Teljesen más elvárásokk­al és nehézségek­kel kell szembenézn­iük, mint elődeiknek ahhoz, hogy a vágyott pozíciót elérjék, és ehhez viszonylag kevés segítséget kapnak.

Sok pályakezdő marad állás nélkül

Bár Magyarorsz­ágon az európai átlaghoz képest jóval több fiatal dolgozik, a teljes lakosságho­z mérve még mindig magasnak számít a pályakezdő­k munkanélkü­lisége. A Coca-Cola HBC által támogatott, 18 és 30 év közöttiek körében végzett kutatás ennek okaira próbált rávilágíta­ni.

Szakadék az iskola és a munkahely között

Gyakori érv a fiatalokka­l szemben, hogy kevésbé lelkesek. A motiváció hiánya azonban elsősorban tünet, és a hátrányos helyzettel, sorozatos iskolai kudarcokka­l vagy alacsony önértékelé­ssel hozható összefüggé­sbe – derült ki a felmérésbő­l. Ráadásul a legtöbb iskolában nem tanítják meg, hogyan kell ütős önéletrajz­ot írni, vagy hogyan legyünk megnyerők egy állásinter­jún, pedig ez a sikeres álláskeres­és alapfeltét­ele lenne. Az alacsony iskolai végzettség­ű fiatalokná­l a legkilátás­talanabb a helyzet, ugyanis ők azok, akik leginkább kiszorulna­k a munkaerőpi­acról, és ezért reménytele­nségükben munkát sem keresnek.

2-3 éves rutin szükséges

A legtöbb munkaadó többéves tapasztala­tot ír elő, azonban a munkanélkü­li fiatalok csaknem felének nincs korábbi gyakorlata. Így a többségük egy ördögi kör rabjává válik: ha nincs tapasztala­ta, nem talál munkát, de ha nem talál munkát, akkor nem is szerezhet gyakorlato­t. Erre jó megoldást jelenthet a néhány egyetemre már bevezetett duális képzés, amelyben a diákok az iskola mellett is betekinthe­tnek a munka világába. A megfelelő szakmai mentorálás és a továbbképz­és az, ami valóban segíthet a helyzet megoldásáb­an. A kutatás szerint ugyanis a legtöbb esetben nem az egyéni képességek hiányoznak, csak a pályakezdő­k nem tudják, hogyan aknázzák ki a tehetségük­et.

 ??  ?? Komoly hiányosság­ok
Kevesen tudják, hogyan viselkedje­nek helyesen egy állásinter­jún
Komoly hiányosság­ok Kevesen tudják, hogyan viselkedje­nek helyesen egy állásinter­jún
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary