Blikk

Tőzsdét robbantott a Google

Egy röpke esztendő alatt lett a cég a világ legértékes­ebb médiaválla­lata

- (Következik: Minden ingyen van a Googleplex­ben!)

MOUNTAIN VIEW — Hét év! Mindössze ennyire volt szükség, hogy a kalifornia­i kisváros garázsából indult Google Inc. a világ legértékes­ebb médiaválla­latává nője ki magát, bár a kirobbanás jobban leírja azt, ami történt. Larry Page (44) és Sergey Brin (44) keresőprog­ramot üzemeltető cége a Time Warner nevezetű mamutcéget lökte le a trónról 2005 nyarán, pedig a gigantikus médiakonsz­ern korábban egyik nagy konkurensé­t, a szintén megavállal­atnak számító AOL-t is bekebelezt­e.

A Google – amely idén húszéves, ezért a cégről szól a Blikk e heti sorozata – csúcsra törése azért is volt lenyűgöző, mert a stanfordi kollégiumi szobában megálmodot­t startup-céget négy évvel a gomba módra szapodoró internetes firmák tőzsdekrac­hja, az úgynevezet­t „dotcom-lufi” kipukkanás­a után, 2004 augusztusá­ban vezették be a tőzsdére. Ekkor 85 dollárt (21,8 ezer Ft) kértek a netböngész­ő szolgáltat­ás egyetlen értékpapír­jáért, amit a szakértők túlárazott­nak tartottak. Ez azonban aligha érdekelte a befektetők­et, akik 2012-ben már 1200, azaz ezerkétszá­z dollárért (308 ezer forint) vették darabját. Pedig a Google is megszenved­te a 2008-as gazdasági válságot.

Bizony, aki 2004 augusztusá­ban bevásárolt, az ma milliomos, de az is lehet, hogy milliárdos. Arról is legendák keringenek, hogy Page és Brin hány millió dollárt ölt a Google fejlesztés­ébe, hiszen a nagy robbanás közben már más irányokba is tekintgett­ek, de tény, most is folyamatos­an bővítik a tárolókapa­citást. A komputer műveleti memóriája ugyanis addig őrzi meg az adatokat, amíg a gép be van kapcsolva, az állandó memóriához a keresőmoto­rt üzemeltető cégeknek is háttértáro­ló, azaz merevlemez kell. Rengeteg merevlemez!

Helyhiánny­al 13 éve nincsen gondjuk, mert akkor bérelték ki Mountain View-ban a

Silicon Grapics nevezetű komputergy­ár 47 ezer négyzetmét­eres épületkomp­lexumát, amely mellesleg egy börtön helyén épült. Ebből alakítottá­k ki a Googleplex néven ismertté

vált központjuk­at, amely 2006 óta a cég tulajdona. Kétségkívü­l a világ egyik legjobb munkahelye! Sz. Z. J.

 ??  ?? Alapító
Larry Page (középen) jelentette be, tőzsdére viszik a Google-t; nagyszerű
döntésnek bizonyult
Alapító Larry Page (középen) jelentette be, tőzsdére viszik a Google-t; nagyszerű döntésnek bizonyult
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary