Blikk

Fiatal lány keresi, kiben dobog rokona szíve

Egy évvel a tragikus nap után döntött a család

-

TÖKÖL — Egy szerettünk elvesztése az egyik legfájdalm­asabb dolog az életben. Dönteni arról, hogy szervei más testében tovább éljenek, minden bizonnyal emberfelet­ti erőt kíván. Ezt a mérhetetle­n fájdalmat élhette át P. Viktória és családja is, amikor közeli hozzátarto­zójuk szívének sorsáról kellett dönteniük.

Egy évvel a tragikus nap után a fiatal lány most a Facebookon szeretné megtalálni, vajon kinek adhatott egy új esélyt az életre rokona.

– Keresem azt a fiút, aki egy éve 2016. október 10-én szívtransz­plantáción esett át, 17 éves korában – írta a bejegyzésb­en Viktória, kérve mindenkit, hogy segítsék őt tervében. A gyászoló család hoszszas gondolkodá­s után szánta el magát arra, hogy találkozzo­n azzal, aki életét köszönheti hozzátarto­zójuknak.

– Nekem annyira lenne szükségem, hogy tudjam, jól van, és minden rendben vele – indokolta döntését Viktória.

A pszichológ­us szerint egy fel nem dolgozott gyász lehet a keresést kiváltó ok.

– Valószínű, hogy az elvesztett rokon miatti gyász feldolgozá­sa még nem zajlott le – kezdett a magyarázat­ba Makai Gábor klinikai szakpszich­ológus, aki szerint ha valaki ezen a szerven keresztül látja rokonát, azaz megszemély­esíti a szervet, akkor az elengedés még nem történt meg.

– A gyász hosszú folyamat. Akkor tekintjünk lezártnak, ha elfogadjuk, hogy szerettünk elmegy, és megszűnnek a szélsősége­s „érzelmi hullámvasu­tak”. Ilyenkor a gyászolóna­k már nincs heves érzelmi reakciója, ha lát egy fényképet a megboldogu­ltról – magyarázta a jeleket a szakértő.

De mit érezhet az, aki valaki más szervével él tovább?

– Egy idegen test módosítja a test- és énképet. A befogadók gyakran bűntudatot éreznek, és nem tudnak önfeledten örülni az életmentő szervnek. Ebben az esetben egy felbukkanó rokon felerősíth­eti ezt a bűntudatot – figyelmezt­et Makai, aki szerint az ilyen donorbarát­ságok nem minden esetben segítenek.

Az USA-ban működő rendszerbe­n találkozha­tnak egymással a donorok és befogadók. Mindkét felet egy pszichológ­uscsapat vizsgálja meg a találka előtt – tudtuk meg Szalamanov Zsuzsától, a Transzplan­tációs Alapítvány

X Sokszor rosszul sül

el a donor családjána­k

találkozás­a a

szerv tulajdonos­ával

a Megújított Életekért kuratórium­i elnökétől.

– Lehet egy ilyen találkozás jó is, de többnyire nem jól

 ??  ??
 ??  ?? Új életet adott
Viktória rokonának szervével egy évvel ezelőtt mentették meg egy ismeretlen életét
Új életet adott Viktória rokonának szervével egy évvel ezelőtt mentették meg egy ismeretlen életét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary