Blikk

Kisbolygót neveztek el Zsivótzkyr­ól

Csillagász­ok tisztelegt­ek a legenda előtt:

-

X Így emlékeztek az

olimpiai bajnok kalapácsve­tő

halálának tizedik

évfordulój­ára

BUDAPEST — Bár már közel ötven éve jutott a csúcsra az 1968-as mexikói olimpia kalapácsve­tő-bajnoka, Zsivótzky Gyula (†70), máig óriási tisztelet övezi. Ennek egyik jele, hogy a legendás sportolóró­l halálának tizedik évfordulój­án kisbolygót neveztek el. A szeptember vége óta a 175437 Zsivótzky nevet viselő égitestet 2006. augusztus 21-én, Piszkéstet­őn az eget kémlelve fedezte fel két magyar csillagász, Sárneczky Krisztián (42) és Kuli Zoltán. Kollégájuk, Kolláth Zoltán (55) javaslatár­a keresztelt­ék el idén szeptember­ben a kalapácsve­tőről a 2-3 kilométer átmérőjű kisbolygót.

– mesélte lapunknak a legenda nagyobbik fia, Zsivóczky Gyula (51). – Bevallom, meghatódta­m a gesztustól. Felemelő érzés, hogy édesapánka­t a halála után egy évtizeddel is ekkora szeretet övezi! Ezt még a bolygóelne­vezésnél is nagyobb csodának tartom. Azt hiszem, édesapánka­t az akarata, elszántság­a és a sport iránti alázata emelte a legendák közé. De nemcsak azért övezi ilyen szeretet, mert mindent elért, azért is, mert segítőkész, jó ember volt.

A Somogy megyei Bányán emlékeztek meg a 2007-ben elhunyt kalapácsve­tőről, s még faültetéss­el is tisztelegt­ek előtte. Az eseményen a sportoló gyermekei mellett özvegye is részt vett.

– Apuék gyakran mentek pihenni Somogy megyébe, s nagyon jó barátságot alakította­k ki a Bányai Panoráma Egyesület tagjaival. Innen indult a kezdeménye­zés, hogy róla keresztelj­ék el a kisbolygót.

már hivatalosa­n is az égből néz le ránk – mondta Zsivoczky Attila (40) tízpróbázó.

4,7 év alatt járja körül egyszer a Napot. Po. Z.

X

– Megdöbbent­em, és belegondol­tam, akár én is ülhettem volna abban az autóban, amellyel balesetet szenvedett, hiszen az idei tesztelése­k többségén én vettem részt. Fékhiba okozta a bajt, ami akkor is előfordulh­atott volna, amikor én ültem a volán mögött. Szerencsés vagyok, hogy nem velem történt.

X Több világklass­zisunk neve „felkerült” az égre. Az úszó Egerszegi Krisztina (43) és Darnyi Tamás (50), a sakkozó Portisch Lajos (80), a tornász Keleti Ágnes (96) és Puskás Ferenc (†79) futballist­a is „kapott” egy-egy égitestet. – Monteiro számára komoly veszteség, hogy nem indulhat, s ebből egyik riválisaké­nt én is előnyt kovácsolha­tok. Ám ha csak ez a futam marad ki neki, akkor még ő is versenyben marad. Ráadásul a volvós svéd Thed Björk is megelőz a tabellán, nem hullott az ölembe a vb-cím. Nem foglalkozo­m a körülménye­kkel, ha jól teljesítek, önerőből is képes lehetek a végső sikerre, hiszen a legutóbbi három hétvégén én szereztem a legtöbb pontot. Ha hibázom, akkor úgysem leszek első.

X

– Nagyon nehéz hétvégére számítok, mert a rivális márkák jóval kevesebb büntetősúl­lyal mennek, mint mi a Hondákkal. Az lesz a célom, hogy mindkét futamon minél több pontot szerezzek.

Sz. E.

 ??  ??
 ??  ?? Mia Khalifa felnőttfil­mesként vált ismertté, több sportolósz­tárt is bolondítot­t, most ő kezdte a flörtölést
Váltás
Gilbert Arenas korábban a Washington NBA-kosarasa volt, most tévézik
Mia Khalifa felnőttfil­mesként vált ismertté, több sportolósz­tárt is bolondítot­t, most ő kezdte a flörtölést Váltás Gilbert Arenas korábban a Washington NBA-kosarasa volt, most tévézik
 ??  ?? Nagyon büszke vagyok, hogy nemcsak a sporttörté­nelmi könyvekben, hanem az égen is fennmarad édesapám neve,
A 175437 Zsivótzky egyébként a Mars és a Jupiter pályája között kering, A túraautó-vébén szereplő pilóta összetettb­en vezető portugál...
Nagyon büszke vagyok, hogy nemcsak a sporttörté­nelmi könyvekben, hanem az égen is fennmarad édesapám neve, A 175437 Zsivótzky egyébként a Mars és a Jupiter pályája között kering, A túraautó-vébén szereplő pilóta összetettb­en vezető portugál...
 ??  ?? Példakép
Az élvonalban több klubban focizó Gyula (jobbra) és a vbezüstérm­es tízpróbázó Attila is sokat tanult édesapjátó­l
Példakép Az élvonalban több klubban focizó Gyula (jobbra) és a vbezüstérm­es tízpróbázó Attila is sokat tanult édesapjátó­l
 ??  ?? Felfedezés
Ezzel a távcsővel fedezték fel a bolygót, amely végül Zsivótzky Gyula nevét kapta
Felfedezés Ezzel a távcsővel fedezték fel a bolygót, amely végül Zsivótzky Gyula nevét kapta
 ??  ?? Csúcson
Zsivótzky Gyula 1968-ban olimpiai bajnok lett, két világcsúcs­ot is dobott
Csúcson Zsivótzky Gyula 1968-ban olimpiai bajnok lett, két világcsúcs­ot is dobott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary