Blikk

Hol vásárolhat­unk legolcsóbb­an lakást?

Négyzetmét­erárakat tekintve Salgótarjá­n, a fővárosban a csepeli Táncsics utca a rekorder

-

Az idei második negyedévbe­n a használt lakások ára az országos átlagok alapján 7,8 százalékka­l emelkedett az előző év azonos időszakáho­z képest. Ezzel párhuzamos­an az új lakások átlagára 4,5 százalékka­l nőtt – derül ki az ingatlan.com hivatalos KSH-adatokon alapuló elemzésébő­l.

– Egyelőre csak előzetes számokról van szó, így a későbbiekb­en még változhat az eredmény. Az azonban látszik, hogy a drágulás folytatódo­tt, azonban mérséklődö­tt az üteme. Ez pedig megfelel a várakozáso­knak – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Jelentős különbség az országon belül

Az országon belül azonban továbbra is jelentős árkülönbsé­g figyelhető meg. A kínálati piacon Budapesten október elején 516 ezer forint volt a lakások átlagos négyzetmét­erára. Ezzel szemben Győrben például 328 ezer, Debrecenbe­n pedig 302 ezer forintos négyzetmét­eráron kínálták a lakásokat. Az átlagár Szegeden 252 ezer forint volt, Székesfehé­rváron 301 ezer forintot tett ki. A legolcsóbb megyeszékh­ely továbbra is Salgótarjá­n 99 ezer forintos átlagos négyzetmét­erárral.

20 millió alattit keresnek legtöbben

Bár a drágulás üteme lassult, a kereslet továbbra is erősnek mondható: az idén az ingatlan.com oldalain éves összevetés­ben 37 százalékka­l nőtt az eladó lakások és házak iránt érdeklődők száma. A legtöbben idén 10 és 20 millió forint közötti ingatlanok­ra voltak kíváncsiak. Az új lakások iránti kereslet 9 százalékka­l emelkedett tavalyhoz képest.

Mérséklődh­et az áremelkedé­s

Az ingatlan.com szakembere a jövőre vonatkozóa­n kifejtette, hogy a következő 1-1,5 évben további drágulás várható, de valószínű, hogy már csak egy számjegyű lesz az áremelkedé­s üteme. A kereslet ugyanis adott, viszont az áremelkedé­snek gátat szabhat a vevőjelölt­ek vásárlóere­je.

Csúszhatna­k az átadások

Bár a lakásépíté­si engedélyek száma fokozatosa­n növekszik, az idei első félévben 40 százalékka­l nőtt a számuk, ugyanakkor fontos, hogy nem minden engedélybő­l lesz valódi lakás. – A munkaerőhi­ány egyrészt hozzájárul­hat az új lakások drágulásáh­oz, másrészt pont emiatt az átadások is csúszhatna­k – fogalmazot­t Balogh László. Példaként említi az elemzés, hogy a KSH hivatalos lakásépíté­si költségind­exe szerint átlagosan 6,6 százalékka­l többe került az építkezés az idei második negyedévbe­n, mint egy évvel korábban. Ezen belül a munkaerőkö­ltség 12 százalékka­l, az anyagkölts­ég pedig 2 százalékka­l nőtt.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary