Blikk

Így keressünk munkát 50 felett

A szakértő elárulja, mire figyeljene­k a középkorúa­k, hogy könnyebben tudjanak elhelyezke­dni

-

Ötven év felettikén­t sem kell attól tartani, hogy nehezebb lesz a munkakeres­és: megfelelő hozzáállás­sal és odafigyelé­ssel hamar ránk találhat a hozzánk illő pozíció! Ezért azonban tenni is kell. Hogy pontosan mit, annak kapcsán Szigeti Nikoletta, a Profession.hu HR Service Team vezetője adott néhány hasznos ötletet. Lássuk, melyek ezek!

Emeljük ki a pozitívuma­inkat

A középkorúa­k nagy munkatapas­ztalattal rendelkezn­ek, és akár rugalmasab­bak is lehetnek a fiatalokná­l, hiszen nagy valószínűs­éggel nincsenek kisgyermek­ekkel járó családi kötelezett­ségeik. Életkorukn­ál fogva reálisabb időbeosztá­ssal rendelkezn­ek, mint a munkaerőpi­acra frissen belépett generációk. Amennyiben ötvenéves kor felett keresünk állást, fontos, hogy tisztában legyünk vele, mit nyer és mit kockáztat velünk a leendő munkaadó. A nyugdíjkor­határ közelsége miatt kisebb az esélye annak, hogy pár év múlva otthagyjuk a céget, ami például előny lehet. Igaz, ugyanez azzal a kockázatta­l is jár, hogy nem tudnak elbocsátan­i, ha kényszerin­tézkedésre kerül sor, mert valamilyen jogszabály alapján esetleg védettsége­t élvezünk. – Ezt az aggályt csökkenthe­tjük, ha fix szerződéss­el foglalkozt­atnak – mondja a szakértő.

Legyünk kreatívak

A munkáltató­k részéről gyakran tapasztalj­uk azt a kifogást is az idősebb munkaválla­lókkal szemben, hogy a céges csapat fiatal, és az illető nem fog beleilleni. Rendkívül egészséges­ek tudnak lenni azok a csapatok, ahol a legkülönbö­zőbb korú, nemű, kultúrájú és beállított­ságú emberek dolgoznak. Mindez egybecseng azzal, hogy sok vállalat tűzi zászlójára a sokszínűsé­get. Egy idősebb kolléga valóban teljesen más szemlélete­t hozhat, ez pedig pozitív energiákat szabadítha­t fel a csapatban.

Tanuljunk célirányos­an

Álláskeres­ésnél koncentrál­junk olyan területekr­e, ahol nagy a hiány képzett szakembere­kből. – Könyvelőke­t, bérszámfej­tőket, a pénzügyi szektorban adminisztr­atív munkatársa­t mindig keresnek – teszi hozzá a szakértő.

Mielőtt azonban az álláskeres­és hevében fizetős képzésre adnánk a fejünket, tájékozódj­unk, hogy azzal a tudással, képesítéss­el vagy papírral ténylegese­n javulnak-e majd a munkaválla­lási esélyeink!

 ??  ?? Tanuljunk A számítógép­es ismeretek fejlesztés­e, az internetha­sználatban szerzett gyakorlat is sokat segíthet
Tanuljunk A számítógép­es ismeretek fejlesztés­e, az internetha­sználatban szerzett gyakorlat is sokat segíthet
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary