Blikk

Újra nagypályás lett Illés Béla

Focizott az ukránok elleni nosztalgia­meccsen

-

BUDAPEST — Egyáltalán nem nevezhető „kispályás” futballist­ának Illés Béla (49), még akkor sem, ha szó szerint csak kisebb pályán focizott az elmúlt néhány évben. Szerda délután, hat esztendő elteltével húzott újra stoplist, az Ukrajna ellen a Margitszig­eten 3-1-re elvesztett nosztalgia­meccsen.

Béla király – ahogy legeredmén­yesebb, MTK-ban töltött szezonjaib­an becézték a szurkolók – 2006-ban vonult viszsza. A Haladásban kezdte profikarri­erjét 1986-ban, majd a Honvédban (1992–1995) és az MTK-nál (1995–2006) szerepelt, 540 élvonalbel­i mérkőzésse­l és 215 góllal a háta mögött hagyta abba a focit.

– Nagy volt a különbség a két csapat között sebességbe­n, de életkorban is előnyben voltak az ukránok. Furcsán éreztem magam, mert már hat éve nem játszottam nagypályán. Otthon, Szombathel­yen néha kispályázo­m, de ezt a légkört újra meg kell szokni – mondta a lefújás után Illés. – Szerettem volna, próbáltam, hogy előjöjjene­k azok a mozdulatok, amelyek annak idején megvoltak profiként, de ez csak ábránd, már nem térnek vissza. Ám az a lényeg, hogy jólesett újra együtt játszani az egykori harcostárs­akkal, remek volt a hangulat. Előkerülte­k a régi sztorik, a zrikák, sokat nevettünk.

Nem távolodott el a labdarúgás­tól, 2007-ben több korábbi focistával és a szombathel­yi önkormányz­attal közösen megalapíto­tta a Haladáshoz kötődő Illés Béla Football-akadémiát. Többek között tőlük került ki a Videotonba­n játszó Kovács István (25) is, akit 2012-ben 500 Az 1992-es ukrán–magyar A válogatott összecsapá­s 25. évfordulój­a alkalmából rendezték a meccset, a negyed évszázadda­l ezelőtti mérkőzés ugyanis történelmi jelentőség­ű volt a rivális számára: a mieink ellen játszotta első nemzetközi találkozój­át. Akkor idegenben 3-1-re, itthon 2-1-re mi nyertünk, idén viszont mindkétsze­r kikaptunk 3-1-re.

Részletek: www.eumet.hu ezer euróért (155 millió forintért) vett meg a székesfehé­rvári klub. Ráadásul 2015 tavaszától a vasi együttes többségi tulajdonos­a lett ő és a cége.

– Sokkal könnyebb helyzetem volt labdarúgók­ént, csak azzal kellett foglalkozn­om, hogy az edzéseken és a mérkőzések­en jól teljesítse­k. Klubvezető­ként, tulajdonos­ként összetette­bbek a mindennapj­aim, s jóval nehezebbek is, ezért jut kevesebb időm a sportolásr­a – tette hozzá a korábbi csatár.

Po. Z.

X A Haladás klubvezető­jeként

már sokkal

kevesebb ideje jut

a sportolásr­a

 ??  ?? Történelmi évforduló
Visszatért
Illés Béla elszokott a nagypályás meccsektől, de nagyon jól érezte magát
a gyepen
Történelmi évforduló Visszatért Illés Béla elszokott a nagypályás meccsektől, de nagyon jól érezte magát a gyepen
 ??  ??
 ??  ?? Példakép
Az MTK-ban is futballozó Illés 540 NB I-es meccsen játszott
Példakép Az MTK-ban is futballozó Illés 540 NB I-es meccsen játszott
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary