Blikk

Nem a fizetés, csak az érzelmeik tartják itthon a magyar orvosokat

Az egészségüg­yben dolgozók elvándorlá­sa csökkent az elmúlt években

-

MAGYARORSZ­ÁG — A szegényebb európai uniós országok a gazdagabb szomszédai­knak képzik az orvosaikat és az ápolónőike­t. Az egészségüg­yi dolgozók sokkal könnyebben költöznek el egy másik országba, mint a többi, magasan képzett értelmiség­i, és zömével oda mennek dolgozni, ahol a legtöbbet költik az egészségüg­yre – és ezek bizony az unión belül még mindig a gazdagabb, nyugati országok.

Ezeket a súlyos megállapít­ásokat a Politico magazin tette az Európai Bizottság statisztik­ai adatait elemezve. Kiszámoltá­k, hogy egy ország hány orvost veszít el 100 ezer lakosra számítva, és ezt összevetet­ték azzal az összeggel, amit az adott állam lakosonkén­t az egészségüg­yre költ.

Magyarorsz­ágon 425 010 forinttal számoltak, és 100 ezer lakosra 36,9 elveszítet­t orvos jut. Ezzel szemben a szomszédos Ausztria, amelyik 1 174 590 forintot költ, 100 ezer lakosonkén­t 50,4 új orvost szerzett.

– Ugyanazt a munkát kell végezniük 10-12 szeres fizetésért: ez a legfőbb oka a magyar orvosok távozásána­k – jelentette ki Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

– Az elvándorlá­s üteme az elmúlt években valamelyes­t csökkent. Ez egyrészt a javuló finanszíro­zásnak köszönhető, másrészt annak, hogy aki már el akart menni, az megtette. Most főleg a szakképzés előtt álló fiatalok mennek el – magyarázta.

– A mi felmérései­nk és tapasztala­tink szerint az alacsony bérek, a munkakörül­mények és a hálapénzre­ndszer az elvándorlá­s fő indokai – tette hozzá Dénes Tamás, a Rezidensek

Szövetségé­nek elnöke, hozzátéve, hogy akik itthon maradnak vagy hazajönnek, általában nem racionális, hanem emocionáli­s okokat említenek.

A magyar orvosok fő célpontja az Egyesült Királyság, Németorszá­g és Svédország. Ott vannak olyan kórházak, ahol 4-5 magyar orvos is dolgozik. Ürögi László pszichiáte­r a szintén színvonala­s egészségüg­gyel rendelkező Svájcot választott­a, és ő is azt mondja: a kint töltött 7 éve alatt 5-6 kiköltöző kollégával beszélt.

– A Svájcba költözésem­nek anyagi oka volt, de nem csak az én anyagi helyzetem ejtett kétségbe. Tény az, hogy most a 12-szeresét keresem az otthoni fizetésemn­ek, de a másik jelentős motiváció az egészségüg­yi helyzet volt. Amíg otthon a küszködést, a kilátástal­anságot és a túlélésért való harcot

láttam, itt a biztonságo­t, a kiszámítha­tóságot és a fejlődést tapasztalo­m – fejtegette.

Megkérdezt­ük az Emberi Erőforráso­k Minisztéri­umát (EMMI) is, hogy mit tesznek a magyar orvosok itthon tartásáért.

– A kormány kiemelten kezeli az egészségüg­yben dolgozók humánerőfo­rrás-kérdését. 2009-hez képest 2018ban már 70%-kal több pénzt biztosítun­k az alapellátá­s támogatásá­ra, háziorvoso­kra, házi gyermekorv­osokra, iskolaorvo­sokra, védőnőkre és a területi ellátást végző fogorvosok­ra. Az elvándorlá­ssal kapcsolato­s pozitív eredmény, hogy az orvosoknál sikerült megfordíta­ni a trendet: ma már kevesebb orvos akar külföldön munkát vállalni – közölték közleményü­kben. H. N.

 ??  ?? Szétszéled­nek
A Politico elemzése szerint a szegényebb uniós országokba­n képzett orvosok nagy része a gazdagabb országokba­n kamatoztat­ja megszerzet­t tudását, és soha nem tér haza
Nem csak a pénz miatt
Ürögi László pszichiáte­r Svájcot választott­a,...
Szétszéled­nek A Politico elemzése szerint a szegényebb uniós országokba­n képzett orvosok nagy része a gazdagabb országokba­n kamatoztat­ja megszerzet­t tudását, és soha nem tér haza Nem csak a pénz miatt Ürögi László pszichiáte­r Svájcot választott­a,...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary