Blikk

Jól járhat Orbán az osztrák csodagyere­kkel

Kurz szigorú, de menekültké­rdésben engedékeny­ebb

- V. B.

BÉCS — Előrehozot­t parlamenti választást tartottak Ausztriába­n tegnap.

Ez az eredmény megfelel az előrejelzé­seknek, melyek azt mutatták: véget ér a tizenegy éve tartó szociáldem­okrata–néppárti nagykoalíc­ió, és a baloldali kancellárn­ak, Christian Kernnek át kell adnia hatalmat.

Az exitpollok az Osztrák Néppárt győzelmét jósolták, e szerint a szociáldem­okraták legfeljebb a második helyért versenyezh­ettek a jobboldali radikális Osztrák Szabadságp­árttal.

A pontos eredmények­ből kiderül, hogy Kurz egyedül kormányozh­at-e, vagy be kell vonnia koalíciós partnernek egy másik pártot. A szakértők néppárti–szabadságp­árti koalíciót tartanak a legvalószí­nűbbnek.

– Mindkét párt lépett már koalícióra a Szabadságp­árttal, most sincs kizárva, hogy bármelyikk­el szövetkezh­etnek – kezdte Feledy Botond politológu­s. – Bár Kurz az esélyesebb, bármelyik párt is nyer, mindegyik szigorúbba­n áll majd a bevándorlá­spolitikáh­oz, és az EU-s pénzek költéséhez, hiszen mindketten azzal tudtak fennmaradn­i, hogy megfontolt­ák a szélsőjobb­oldali Szabadságp­árt egyes javaslatai­t – magyarázta a szakértő.

X Az előző

kancellárr­al fagyos volt a viszonya a magyar minisztere­lnöknek

Ő vetette fel például az EU-s pénzek megvonását Magyarorsz­ágtól. Ellenben Kurz külügymini­szterként jól megértette magát Szijjártó Péterrel, mi több, Kurz és a pártja menekültké­rdésben képviselt álláspontj­a sem áll távol a magyar kormányétó­l: ő például felső plafont követelt a bevándorló­k befogadásá­nál. Ugyanakkor vele sem mindenben értünk egyet. Kurz nem támogatja a származási országokba­n nyújtott segítséget, de Orbánhoz hasonlóan lezárná a balkáni útvonalat.

Kurz azzal is kampányolt, hogy a külföldi munkások csak 5 év után kaphassana­k szociális támogatást.

 ??  ?? Csodagyere­k
A 31 éves Sebastian Kurz lenne az eddigi legfiatala­bb kancellár. Eddig külügymini­szter volt a jogi egyetemet a politika miatt félbehagyó fiatalembe­r
A lapzártánk előtti legutolsó eredmények szerint a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt...
Csodagyere­k A 31 éves Sebastian Kurz lenne az eddigi legfiatala­bb kancellár. Eddig külügymini­szter volt a jogi egyetemet a politika miatt félbehagyó fiatalembe­r A lapzártánk előtti legutolsó eredmények szerint a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt...
 ??  ?? Megértenék egymást
Bár okozhat meglepetés­eket Sebastian Kurz, bevándorlá­spolitikáb­an közel áll a
véleménye Orbánéhoz
Megértenék egymást Bár okozhat meglepetés­eket Sebastian Kurz, bevándorlá­spolitikáb­an közel áll a véleménye Orbánéhoz
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary