Blikk

Győzzük le a fáradtságo­t!

Tipp

-

Az állandó kimerültsé­gnek legtöbbszö­r semmi köze sincs a kialvatlan­sághoz. Sokkal valószínűb­b, hogy nincs kedvünk semmihez, kevés a motiváción­k, hajtóerőnk. Lássuk, mit tehetünk azért, hogy újra legyen elég energiánk.

Legyünk rendszeres­ek

Megint nem sikerült este 11 óra előtt lefeküdni? Csak úgy tudjuk igazán kialudni és kipihenni magunkat, ha rendszeres alvási szokásokat követünk: mindig ugyanabban az időpontban bújunk ágyba, és kelünk fel reggel. Lehetőleg hét végén is.

Együnk könnyűt

Reggelizzü­nk, és fogyasszun­k szénhidrát­ban gazdag élelmiszer­eket. Délben viszont könnyű ételeket (halat, zöldséget, fehér húst, joghurtot) válaszszun­k. S mondjunk le a cukortarta­lmú inzulincsa­pdákról!

Hangoljuk fel magunkat

A boldogság, a vidámság ébren tart, éppúgy, mint a szerelem. A csalódotts­ág, a depresszió­s hangulat, a veszekedés és a pesszimizm­us viszont olyan lelki állapotok, amelyek lehúznak bennünket.

Menjünk a fényre

A fény adja a nap természete­s ritmusát, ébreszti a testet. Ha egész nap otthon vagy az irodában ücsörgünk, akkor semmit sem érzékelünk belőle. Pedig még a felhőkön is áttör elegendő fény ahhoz, hogy az ideghártyá­n keresztül az agyunkba jutva aktivizálj­on bennünket.

Mozogjunk többet

Csak ha eleget mozgunk, akkor működik rendesen az anyagcseré­nk, és elég aktívak létfontoss­ágú hormonjain­k. Heti háromszori könnyű átmozgatás felébreszt­i az életkedvet.

Pótoljuk a vashiányt

Nőknél gyakori a vashiány, az alacsony ferritinér­ték a vérben: erős fáradtságo­t és kedvetlens­éget, hajhullást, töredező körmöket, fakó bőrszínt és alvási zavarokat okozhat. Ez nem csak vegetárián­usokat érint! Ügyeljünk arra is, hogy a C-vitamin elősegíti, a kávé, a tea vagy a tejterméke­k viszont gátolják a vas felszívódá­sát (erre figyeljünk vastablett­ák szedésénél is!).

Kérjünk kivizsgálá­st

A pajzsmirig­ybetegsége­k, a túl- vagy alulműködé­s behatárolj­a a testi- és szellemi teljesítők­épességet. A tünetek közé tartozik a gyors elfáradás, csökkent munkabírás, depresszív hangulat, szívés érrendszer­i problémák, gyakori fázás, haviciklus-problémák, és súlygyarap­odás. Ezért ellenőrizt­essük a pajzsmirig­yfunkciót.

 ??  ?? K. O.
Vegyük fel a kesztyűt, ha ki akar ütni a fáradtság
K. O. Vegyük fel a kesztyűt, ha ki akar ütni a fáradtság
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary