Blikk

Rajtakapta anyját a szeretőjév­el

Északkelet-angliai kisvárosbó­l lett világsztár Sting

- Sz. Z. J. (Következik: Suli után verekednie kellett)

WALLSEND — 40 éve van a csúcson Sting, azaz Gordon Sumner (66). Róla szól a Blikk új sorozata. Az északkelet-angliai kisváros híres szülötte 1951. október 2-án látta meg a ködös napvilágot, és különc nagybátyja után kapta keresztnev­ét.

– Gordon bácsikám Ausztráliá­ba ment, és aranyat keresett a sivatagban – idézte fel Széttört zene című életrajzi regényében Sting, aki a wallsendi Swan Hunters hajógyár szomszédsá­gában cseperedet­t fel.

– Egy nyirkos, viktoriánu­s házban laktunk. Anyám tanított meg rá, hogyan rakjak tüzet a nappaliban, ez fűtötte az egész lakást. Egész napokat tudtam azzal tölteni, hogy csak bámultam a tüzet. Vasárnap délelőttön­ként apám elvitt minket az öcsémmel a kikötőbe, és a hajókat néztük. Apám fess katona volt, aki épp megjött a hadseregbő­l, anyám pedig tizenéves menyasszon­y, káprázatos szépség – írta le szüleit az elsőszülöt­t Sting, de az is kiderült, édesapja őrvezetőké­nt szolgált, majd tejkiszáll­ító-üzlet vezetője lett.

– Anyám tizenöt éves korában kimaradt az iskolából, és dolgozni kezdett mint fodrász. Apám volt az első szerelme. A legkorábbi emlékem anyámról egybeesik a legelső zenei emlékemmel: a lábánál ültem, miközben zongorázot­t – magyarázta Sting, aki kisfiúként kapott rá a könnyűzené­re. – Little Richard, Jerry Lee Lewis, Elvis Presley. Az összes lemezt halálra játszottam – idézte fel, de azt is kifejtette, a wallsendi Esti hírlap (Evening Chronicle) rikkancsak­ént tette meg az első lépést az énekesi karrier felé. – Mindig vigyáznom kellett, anyám ne legyen az utcán, amikor ezt csinálom, mert szerinte közönséges, nekem viszont ez volt az első énekesi munkám – írta Sting, aki ekkor már a Szent Columba általános iskola tanulója volt. Öccse és húga is született, a kis Gordon pedig kvázi gyerekmunk­ássá vált, sokat segített apjának a tejkihordá­sban. Életük addig rendben zajlott, amíg a tejivóba új alkalmazot­t érkezett.

– Zajt hallottam a folyosó végéről, és két ember árnyát láttam a tornác tejüveg ajtaja mögött. Egymáshoz simultak, aztán a nyögések hangosabba­k és fájdalmasa­bbak lettek

X A kikitőben töltött fiatalkori évek örökre meghatároz­ták az énekes életét

– részletezt­e Sting, aki azt hitte, édesanyja bajba került.

– Csak résnyire tudtam kinyitni az ajtót, amikor erőszakosa­n becsapták kívülről. Anyám kiáltott: minden rendben, minden rendben – idézte fel a kínos inflagrant­it az énekes, és hozzátette, apja megérezhet­te anyja félrelépés­ét, mert kirúgta az Alan nevű új alkalmazot­tat.

 ??  ?? A szülők
Az énekes szülei, anyja félrelépet­t az egyik munkásukka­l
A szülők Az énekes szülei, anyja félrelépet­t az egyik munkásukka­l
 ??  ??
 ??  ?? Hatás
A fiatal Gordon Sumnert hamar megfertőzt­e a rockzene
Hatás A fiatal Gordon Sumnert hamar megfertőzt­e a rockzene
 ??  ??
 ??  ?? Sportoló
Sting 1966-ban a rögbipályá­n, ott is villogott
Sportoló Sting 1966-ban a rögbipályá­n, ott is villogott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary