Blikk

Először játszik szabadon a fogságban született fiú

Öt évet töltött a család a tálib börtönben X A gyerekek még a felhőkre is rácsodálko­znak, eddig ilyet nem láttak

-

SMITH FALLS — Életében először láthatta otthonát és érezhette meg a szabadság ízét Najashi Jonah (4), aki szüleivel és testvéreiv­el együtt egy katonai akcióban kiszabadul­t a fogságából. Caitlan Colemant (31) és Joshua Boyle-t (34) 2012 nyarán ejtette túszul egy tálibokhoz köthető csoport. Öt év fogság után amerikai segítségge­l, pakisztáni katonák szabadítot­ták ki az amerikai-kanadai családot az afgán–pakisztáni határ környékén. A kisfiú – aki egész eddigi életében fogságban volt – csodaként tekint a börtönön kívüli világra. Najashi lelkesen járta be a kertet édesapjáva­l, a szabadság első, megható pillanatai­ról fénykép is készült.

– Végre megmutatha­ttuk az igazi otthonunka­t a gyermekein­knek – mondta a háromgyerm­ekes édesapa, aki megkönnyeb­bülve vette észre, hogy legidősebb fiuk máris jobban van a kiszabadul­ás óta. – Kicsattan az örömtől! Őszintén szólva a szabadság azonnal meggyógyít­otta az eddigi bajai felét. Folyton körbefutko­s, és megnézi azokat az ajándékait, amik az évek alatt összegyűlt­ek. A felhőket is imádja – mondta.

Bátyjával szemben Boyle-ék középső gyermekéne­k, Dhakwoen Noahnak (2) már nehezebb hozzászokn­ia a fogság utáni élethez.

– A kisebbik fiunk majdnem olyan szomorú, mint a börtönben volt. Úgy tűnik, minden a börtön horrorára emlékeztet­i őt: a fényképező­gépek a túszvideók­ra hasonlítan­ak, a tollak azonosak számára a fecskendők­kel, amikkel ketaminnal drogozták be a szüleit az őrök – mondta az édesapa.

Joshua és Caitlan öt éve indult el hátizsákos ázsiai útjukra, Oroszorszá­gból Kazahsztán­ba, Tádzsikisz­tánba, Kirgiziszt­ánba, majd Afganisztá­nba utaztak. Kabul környékén rabolták el őket, Caitlan ekkor várandós volt Najashival. A párról 2013-ig nem érkezett hír, majd előbukkant két videó, amelyben Joshua és Caitlan arra kéri az amerikai kormányt, szabadítsa ki őket fogságukbó­l. Most semmi mástnem akarnak, csak azt, hogy békében nevelhessé­k gyermekeik­et. F. F.

 ??  ?? Öröm
Öröm
 ??  ?? Rabság
Caitlan Coleman és Joshua Boyle hátizsákos utazás közben került fogságba. Hozzátarto­zóik ebből a videóból tudták meg, hogy még élnek
A kis Najashi végre a
szabadban rohangálha­t édesapjáva­l.
A fiú csak a börtönt látta
eddig
Rabság Caitlan Coleman és Joshua Boyle hátizsákos utazás közben került fogságba. Hozzátarto­zóik ebből a videóból tudták meg, hogy még élnek A kis Najashi végre a szabadban rohangálha­t édesapjáva­l. A fiú csak a börtönt látta eddig

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary