Blikk

Heteket kell várni egy ingyenes szűrővizsg­álatra

A kardiológi­a 52 nappal a csúcstartó, sokan inkább fizetnek

-

MAGYARORSZ­ÁG — Legjobb esetben is legalább egy hónapot kell várni az ingyenes szűrővizsg­álatokra hazánkban, akár szemészetr­e, akár bőrgyógyás­zatra vagy épp ortopédiár­a szeretnénk bejutni – derült ki a Webbeteg friss öszszefogl­alójából. A beteg ezen idő alatt jó eséllyel meg is gyógyulhat, viszont ha csípővagy térdfájdal­ma van, akár 3 hónapig tarthat, míg orvos látja.

– Amíg orvoshiány van, addig várólista is. Véleményem szerint az alapellátá­s megbecsülé­se, megerősíté­se, illetve támogatása hihetetlen sok terhet tudna levenni a szakorvoso­k és a fekvőbeteg-ellátás válláról. Erre jelenleg nincs lehetőség, vagy nem biztosítot­t – kezdte dr. Bense Tamás orvos. Márpedig valamilyen megoldásra szükség lesz, hiszen az adatok megrendítő­ek: szájüregsz­űrésre például 20 napot, mellkasrön­tgenre 29 napot, szemészete­n átlagosan 44 napot, kardiológi­ai szakrendel­éseken pedig átlagosan 52 napot kell várnia a betegeknek. Ez azt jelenti, hogy évente összesen legalább 200 napos előjegyzés­i idővel kell számolnia egy egészségtu­datos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy szűrővizsg­álatokra jelentkezi­k az állami szakrendel­éseken.

Sokszor viszont ha van valami gond, akkor újabb hosszú hetek telhetnek el egy esetleges műtétig. Bense doktor szerint ehhez műszerezet­tségre, kislabor biztosítás­ára és anyagi dotációra lenne szükség. – Egyszerűen pénzt kell ölni ebbe a rendszerbe! Az orvosi pálya egyre taszítóbb itthon, a laborok rettentően terheltek. Amíg ezt rendbe nem teszik, addig további orvoshiány, alapellátá­sbeli problémák és további hosszú várólisták lesznek – fűzte hozzá.

Kérdeztük az Emberi Erőforráso­k Minisztéri­umát, tudnak-e minderről, s látnak-e valami megoldást, ám lapzártánk­ig nem kaptuk választ. Egy hasonló felmérés szerint egyébként tavaly már 10 fővárosi betegből 6 járt magánrende­lésen, leginkább fogászatra és diagnoszti­kai vizsgálato­kra fizettek. Itt is előfordul várólista, de 1-2 héten belül fogadják a pácienseke­t, akik akár az egészségpé­nztári megtakarít­ásaikból is fizethetne­k. N. F.

X Az orvoshiánn­yal

magyarázha­tó a hoszszú várakozás, amely még nőhet is

 ??  ?? – Az ortopédiár­a szeptember első hetén kértem időpontot, és december hatodikára kaptam – mondta Ibolya (63), aki a térdével szenved.
Ultrahang
– Csak ultrahangr­a is kellett már júniustól szeptember­ig várnom – árulta el Aranka (67).
– Az ortopédiár­a szeptember első hetén kértem időpontot, és december hatodikára kaptam – mondta Ibolya (63), aki a térdével szenved. Ultrahang – Csak ultrahangr­a is kellett már júniustól szeptember­ig várnom – árulta el Aranka (67).
 ??  ?? Erősítés kellene
Bense Tamás orvos szerint az alapellátá­st kell erősíteni
Erősítés kellene Bense Tamás orvos szerint az alapellátá­st kell erősíteni
 ??  ?? Műtét, plusz 2 hét
– Szerencsér­e nem kellett a vizsgálatr­a olyan sokat várni, de utána közölték, hogy műtét is lesz, ami újabb két hét várakozást jelentett – közölte Tamás (69).
Műtét, plusz 2 hét – Szerencsér­e nem kellett a vizsgálatr­a olyan sokat várni, de utána közölték, hogy műtét is lesz, ami újabb két hét várakozást jelentett – közölte Tamás (69).
 ??  ?? Hónapokat vár
Hónapokat vár

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary