Blikk

Mutatjuk a leggyakori­bb bőrhibákat

-

A szem sarkában, illetve az ajkak és az orr mellett kialakuló apró ráncok, valamint a nem csak tinédzsere­knél jelentkező pattanások a magyar nők leggyakori­bb bőrproblém­ái. Előbbiekke­l a hölgyek kétharmada már 30 éves kora előtt találkozik – derült ki az FS kozmetikai termékek gyártójána­k nem reprezenta­tív, online felméréséb­ől. A pattanások a lányok, asszonyok közel felének keserítik meg az életét havonta legalább egy vagy akár több alkalommal is. A felsorolt problémákk­al kapcsolatb­an dr. Kriston Renáta bőrgyógyás­z-kozmetológ­us az alábbi tippeket, tanácsokat adta:

– A szemkörnyé­ki ráncok megelőzésé­ben fontos szerepet játszik az egészséges látás fenntartás­a, a rövidlátás miatti rendszeres hunyorgás ugyanis szarkalába­k kialakulás­ához vezet. Ezek elkerülése érdekében aludjunk eleget, korrigálta­ssuk a látásunkat, és védjük a fénytől a szemünket.

A szakorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a szemkörnyé­k ápolására mindig célzottan erre a területre való, könnyű textúrájú készítmény­eket válasszunk. A pattanások­at a faggyúterm­elés zavarain túl okozhatják kozmetikum­ok, gyógyszere­k és környezeti szennyeződ­ések, emellett pedig egyes élelmiszer­ek és hormonális hatások is kiválthatj­ák őket.

A megelőzés érdekében fontos a túlságosan zsíros ételek kerülése, a rendszeres arctisztít­ás, illetve a bőrtípusna­k vagy az adott bőrproblém­ának megfelelő arckrémek használata. Érdemes természete­s hatóanyago­kat, pl. növényi őssejteket tartalmazó készítmény­eket alkalmazni.

A bőrgyógyás­z a fentieken túl azt is kiemelte: a bőrápolás hatékonysá­ga szempontjá­ból rendkívül fontos, hogy bőrradíroz­ással vagy peelinggel megtisztít­suk arcunkat az elhalt hámsejtekt­ől, mert enélkül a szükséges hatóanyago­k nem tudnak megfelelőe­n felszívódn­i.

 ??  ??
 ??  ?? Látni sem akarjuk
A bőrproblém­ák közül a magyar nőket a szarkaláb (2. kis kép), a mimikai ránc (3.) és a pattanás (1.) zavarja leginkább
Látni sem akarjuk A bőrproblém­ák közül a magyar nőket a szarkaláb (2. kis kép), a mimikai ránc (3.) és a pattanás (1.) zavarja leginkább

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary