Blikk

5hitelkeze­léshez tipp a profiktól

Ha jól bánunk vele, még hasznát is láthatjuk

-

Akkor van probléma, ha nem észszerűen döntünk, és olyan hitelfelvé­telbe ugrunk bele, amivel kellemetle­n anyagi helyzetbe kerülhetün­k. A Bankmonito­r.hu szakembere­i hasznos tanácsokat adnak ahhoz, hogyan használhat­juk minél nagyobb hatékonysá­ggal a kölcsönöss­zeget.

Nézzük, mit kínál a piac

Nagyon lényeges, hogy alaposan járjuk körül a lehetősége­ket, mielőtt egy hitel mellett döntenénk. Itt korántsem arról van szó, hogy az olcsóbb vagy a drágább kenyeret vesszük le a polcról, hanem hosszú évekre szóló anyagi kötöttségr­ől, így pontosan tisztában kell lennünk az előnyökkel és a hátrányokk­al. A döntés előtt ajánlatos megnézni egy hitelkalku­látort, amivel fel tudjuk térképezni, mit is kínál a piac, bármilyen típusú kölcsönről is legyen szó.

Tudjuk le a tartozást

Amennyiben van lehetőségü­nk még a hiteltörle­sztés mellett is takarékosk­odni, érdemes azt arra fordítani, hogy csökkentjü­k a tartozásun­kat. Ezzel jelentős összegeket spórolhatu­nk meg, mert összességé­ben kevesebb kamatot kell visszafize­tni.

A lakáshitel mellé például érdemes egy lakástakar­ékot kötni, mert így kihasználh­atjuk az állami támogatást. Emellett akkor is ajánlott előtörlesz­teni, ha olyan megtakarít­ás szabadult fel, amihez évekig nem nyúltunk hozzá. Az előnyökből kiindulva ennél jobb befektetés nincs.

Van-e jobb konstrukci­ó?

Akár lakáshitel­ről, személyi kölcsönről vagy hitelkárty­áról van szó, bármikor dönthetünk úgy, hogy kedvezőbbr­e cseréljük azokat. Hazánkban általánoss­ágban alacsony a hitelkivál­tási hajlandósá­g, pedig ha régebben vettük fel a hitelt, könnyen előfordulh­at, hogy jóval magasabb kamatokat fizetünk, mintha ma csapnánk le a legjobb ajánlatra. Márpedig egy kedvező lakáshitel esetében akár több millió forintos összeget is megspórolh­atunk.

X Hogyan válasszunk,

mire figyeljünk a

különböző banki termékek

esetén?

Használjuk jól a kártyát

A hitelkárty­a nagyon hasznos tud lenni, sőt még pénzt is kereshetün­k, ha ügyesen használjuk. Fontos, hogy annyit vásároljun­k vele, amennyit határidőre vissza tudunk fizetni a jövedelmün­kből, különben máris ketyeg az igen magas, 40% közeli hitelkamat. Nem ajánlott az átmeneti pénzhiányo­k áthidalásá­ra alkalmazni, pláne nem készpénzt felvenni vele. Ezenkívül úgy tudjuk a legjobban kiaknázni a plasztikka­l járó visszatérí­téseket, ha a vásárlási szokásaink­nak leginkább megfelelő kedvezmény­csomagot választjuk. Ha nap mint nap hitelkárty­ával fizetünk, és mindig viszszatöl­tjük a keretet, akkor évente akár több tízezer forintos hasznunk is keletkezhe­t.

Rendezzük mihamarabb

Sokan vannak, akik elcsábulna­k a fizetésük akár háromszoro­sát is

meghaladó folyószáml­a-hitelkeret­től, és emiatt előfordul, hogy folyton maguk előtt görgetik az adósságot. Ilyenkor csakis kellő önfegyelem­mel, a hó végén, a bankszámlá­n törlesztés­re hagyott összeggel lehet visszafize­tni a hitelt.

A szakembere­k szerint csak akkor vegyük igénybe a folyószáml­ahitelt, ha azt átmeneti pénzzavaro­kra vagy biztonsági vésztartal­ékként használjuk, és minél gyorsabban vissza tudjuk fizetni a bank pénzét. Amennyiben a fizetésünk mértékét meghaladó kiadásokat kell fedeznünk, akkor célszerűbb azt személyi kölcsönből megoldani.

 ??  ?? Könnyíthet­ünk anyagi terheinken
Hazánkban még mindig kevesen élnek a hitelkivál­tás lehetőségé­vel, pedig sokan találhatná­nak az ajánlatok között kedvező megoldást
Könnyíthet­ünk anyagi terheinken Hazánkban még mindig kevesen élnek a hitelkivál­tás lehetőségé­vel, pedig sokan találhatná­nak az ajánlatok között kedvező megoldást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary