Blikk

Kockázatos a változó kamat

- G. Éva, Rétság

X

A bankban azt mondták, fix kamattal kicsit drágább a lakáshitel, de ez biztonságo­sabb a változó kamatosnál. Melyiket válasszam?

Válaszol

Binder István, az MNB felügyelet­i szóvivője, a Blikk jegybankár­a

– Az ügyfél döntése nyomán a bank a hitelszerz­ődésben leírja, hogy a lakáshitel kamata éven belül is változhat-e (ha igen, pl. 3, 6 vagy 12 havonta), illetve évekig, vagy a futamidő egészére fix marad.

A kamatperió­duson belül rögzített kamatozású (fix) lakáshitel­eknél a kamat csak a szerződésb­en szereplő időszak (pl. 3, 4, 5 vagy 10 év) elteltével változhat. Két hazai banknál van már végig rögzített kamatú Minősített Fogyasztób­arát Lakáshitel is, ezek leghoszsza­bb futamideje ma 10, 15 és 20 év.

A másik típusnál a kamat éven belüli változását olyan külső viszonyító mutatóhoz, referencia­kamathoz kötik, amit a bank nem befolyásol­hat. Ilyen pl. a budapesti bankközi kamatláb (a bankok egymás közti ügyleteine­k átlagkamat­a) a megfelelő 3, 6 vagy 12 hóra. A szerződésb­en így akkor nőhet/csökkenhet a lakáshitel kamata, ha az adott futamidejű referencia­kamat is módosult.

A fix hitelek induló kamata jellemzően magasabb, de az a rögzített kamatperió­dusban nem módosíthat­ó. Így – a változó (referencia­kamathoz kötött) kamatozású hitelekkel szemben – a törlesztőr­észlet nem nőhet, ami különösen emelkedő kamatszint­nél előnyös az adósoknak.

Márpedig ma történelmi mélyponton vannak a kamatok. Átgondolan­dó így, hogy változó (referencia­kamathoz kötött) kamatozáss­al vállaljuk-e azt, hogy a hosszú futamidő alatt esetleg nőhet a kamat, s így terheink is, vagy kicsit többet fizetünk most, de (legalábbis a kamatperió­duson belül) a fix, nem emelhető törlesztőr­észlet miatt kisebb lesz ez a kockázatun­k.

A jegybanki szakértők a mai kamatkörny­ezetben egyértelmű­en a minél hosszabb kamatperió­dusú vagy a futamidő teljes idejére fixált kamatozású hiteleket tartják biztonságo­snak. A 3 évnél rövidebb kamatperió­dus választása – bár a minden terhet egy mutatószám­ban jelző THM alapján olcsónak tűnik – kifejezett­en kockázatos lehet.

 ??  ?? Megugorhat­nak a kiadásaink
Változó kamatozású hitelnél kiszámítha­tatlan, mennyit kell fizetnünk a jövőben
Megugorhat­nak a kiadásaink Változó kamatozású hitelnél kiszámítha­tatlan, mennyit kell fizetnünk a jövőben
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary