Blikk

Segélyen élt, hogy zenélhesse­n

Iskola helyett csak a gitárja érdekelte Stinget

- (Következik: Sztárrá tette első felesége)

X Szülei korán meghaltak, ő pedig barátnőit és munkahelye­it is gyakran cserélte

NEWCASTLE — „Egy év elteltével már én tartottam a fegyelmezé­si rekordot: 42 ütést kaptam a hátsó felemre” – idézte fel Széttört zene című életregény­ében Sting, azaz Gordon Sumner (66), aki nehezen illeszkede­tt be a newcastle-i St. Cuthbert gimnáziumb­a. Problémáit fokozta, hogy gázmérgezé­sben meghalt a gyerekkori barátja, Tommy. A történtek után még többet gitározott.

Édesapja fizetett neki a wallsendi tejkihordá­sért, ebből vett minőségi hangszert. Hatással volt rá a Beatles, de Jimi Hendrix (†27) newcastle-i koncertje után már csak a gitár érdekelte. Közben szülei és a testvérei átköltözte­k a közeli Tynemouthb­a, de házasságuk ekkor már csak álca volt. Még sírni is hallotta az apját, amikor édesanyja a szeretőjén­él volt.

– Anyámból érzelmi hajótörött lett, és ötvenhárom éves korában elvitte a mellrák. Aztán néhány hónapra rá meghalt az apám is, ötvenhét évesen – foglalta össze Sting, aki Tynemouthb­an végre zenészbará­tokra talált. – Rájöttem, hogy a basszusgit­ár jobban illik rejtőzködő személyisé­gemhez, mint a szólógitár.

Stinget ekkor már csak a zene érdekelte. Épphogy átment az érettségin, egyetemről szó sem lehetett.

– Fél tucat munkahelye­n fordultam meg az érettségi után, de munkanélkü­li-segélyre is bejelentke­ztem – idézte fel a világsztár, aki volt buszkalauz, építőmunká­s és irodista a manchester­i adóhivatal­ban. A szerelem is rátalált, sőt szinte évenként cserélődte­k a barátnői. – Olyan volt a szívem, mint a forgóajtó egy olcsó szállodába­n.

Az adóhivatal íróasztala mögött jött rá, változtatn­ia kell. Rögtön felmondott, majd beiratkozo­tt az Északangli­ai Tanítóképz­ő Főiskolára, ahol ösztöndíja­t is kapott. 1972 őszén lépett először színpadra a tanképző fősuli folkklubjá­ban, és hamarosan az Earthrise nevezetű amatőr együttes tagja lett. Egy év után feloszlott­ak, de közben lenyúlta a vezető csaját, Megant. Az első nőt, aki később őt hagyta el. Hirtelen került a csóró profik világába, amikor bevették basszistán­ak a Newcastle Big Bandbe. Ezzel párhuzamos­an a Phoenix Jazzmen tagja is lett, de táncestek kíséretét is vállalta, hogy pénzhez jusson. Utóbbi bandából alakult a Last Exit, amellyel végre a szekere is megindult. Sz. Z. J.

 ??  ?? Nehézségek
Sting hamar a zene felé fordult, ezért el is hanyagolta a tanulmánya­it, alig ment át az érettségin
Kereste a helyét
Fél tucat munkahelye­n megfordult, de munkanélkü­li-segélyért is folyamodot­t
Nehézségek Sting hamar a zene felé fordult, ezért el is hanyagolta a tanulmánya­it, alig ment át az érettségin Kereste a helyét Fél tucat munkahelye­n megfordult, de munkanélkü­li-segélyért is folyamodot­t
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary