Blikk

Feléleszte­né a Habsburg Birodalmat az új kancellár

Összeboron­álná Ausztriát a visegrádia­kkal Sebastian Kurz

-

X Új szövetség látszik megerősödn­i a fiatal osztrák politikus vezetéséve­l

BÉCS — Merőben új irányú külpolitik­ával rukkolhat ki nyugati szomszédun­k, ami visszahozn­á Ausztria történelmi nagyságát és Közép-Európában betöltött egykori vezető szerepét Sebastian Kurz (31), Ausztria új kancellárj­a. Mindezt a keresztény­demokrata Osztrák Néppárttal, és a jobboldali nacionalis­ta Osztrák Szabadságp­árt sikerét kihasználv­a, ráadásul a visegrádi négyekkel karöltve – vélekednek külföldi elemzők.

Közel száz évvel a Habsburgok birodalmán­ak szétesése után úgy tűnhet, hogy a történelem megismétel­i önmagát, ugyanis az utódállamo­k szimboliku­san újra egyesülni látszanak. A visegrádi négyek és Ausztria egyre inkább mélyíti el kapcsolata­it, az általuk képviselt politikába­n pedig több közös pont is van.

– Ausztriána­k mindenképp kedvező, ha vannak olyan országok, amire nagyobb hatást tud gyakorolni másoknál. Sebastian Kurz leginkább abban érdekelt, hogy egyenként magához édesgesse a visegrádi országokat, és ezzel erősítse a régióban Ausztria befolyását – kezdte lapunknak Krekó Péter politológu­s, aki szerint Kurzék egy bizonyos „híd” szerepet tölthetnek majd be a visegrádia­k és Nyugat-Európa között, hiszen Ausztria egy semleges, kelet felé is nyitó nyugati országnak tartja magát. – Magyarorsz­ágot nemcsak kül-, de belpolitik­ai érdekből is támogatja, mivel egyes osztrák szavazók szemében Orbán Viktor vált a menekültel­lenes, euroszkept­ikus és nacionalis­ta politika szimbólumá­vá – tette hozzá.

Sebastian Kurz korábban valóban több elismerő nyilatkoza­tot tett a magyar minisztere­lnökről és menekültüg­yi politikájá­ról, sőt szerinte Orbán Viktor vezető szerepet tölt be az uniós külső határok védelmében. A külpolitik­ai kommunikác­ióján egyértelmű­en érződik a visegrádi négyekhez való közeledés is:

– Nem akarom, hogy sok kelet-európai másodosztá­lyú európainak érezze magát – nyilatkozt­a korábban.

Szijjártó Péter külügymini­szter bár nem tartja szükségesn­ek a csoport bővítését, ugyanakkor hangsúlyoz­ta: a

V4-ek szoros együttműkö­désben vannak Ausztriáva­l, amit a jövőben is folytatni kívánnak – Sebastian Kurz mindig világosan beszélt, és nem volt soha rabja a politikai képmutatás­nak – nyilatkozt­a korábban.

Blikk-információ

 ??  ?? Kollégák
Sebastian Kurz osztrák kancellár (balra) még külügymini­szterként sokat tárgyalt kollégájáv­al, Szijjártó Péterrel
Kollégák Sebastian Kurz osztrák kancellár (balra) még külügymini­szterként sokat tárgyalt kollégájáv­al, Szijjártó Péterrel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary