Blikk

Biztonsági felvételek bizonyítjá­k: Bonyhát levadásztá­k

Eddig a Fradi-balhé 11 elkövetőjé­t azonosítot­ták

-

X Érthetetle­n, hogy

BUDAPEST — Megtört a csend: videófelvé­teleket mutatott be a Ferencváro­s az FTC–Debrecen NB I-es focimeccs szünetében elkövetett lincseléss­el és késeléssel kapcsolatb­an. A közvélemén­yt megdöbbent­ette a múlt szombati brutális eset, azóta csak találgatni lehet, mi miért történt. A zöld-fehér klub lejátszott a sajtónak néhány, a biztonsági kamerák által rögzített pillanatot, de ezek – a rendőrség kérése miatt – nem hozhatók nyilvánoss­ágra. Ám több kényes kérdésre most sem kaptunk választ.

A zárt körű vetítésen felkavaró jeleneteke­t láthattunk tűéles minőségben, talán jobb is, ha nem kerül a nagyközöns­ég elé a brutális erőszak... A korábban a szkennelés miatt bojkottáló, ám a mérkőzésre viszszatér­ő szurkolói csoportból mintegy 40-50 kapucnis, arcát eltakaró tag nekirontot­t a „szkennerba­rát” vezérszurk­olónak, akit Bonyhaként emlegetnek és egy társának. Nem volt kímélet.

– Jól látható, hogy szervezett támadás volt. Akadt elkövető, aki kétszer is ruházatot váltott – árulta el Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója. – Eddig a rendőrség 11 elkövetőt tudott százszázal­ékosan azonosítan­i, az ő szurkolói kártyájuka­t felfüggesz­tettük. Kilenc közülük a visszatérő­k közé tartozik. Ugyanakkor az is fontos, hogy senki sem vihet be kést a stadionba.

Bár elvileg sajtótájék­oztató zajlott, kérdezni sajnos nem lehetett... A lincselés során a megtámadot­t szurkoló két férfit megszúrt, s arra nem érkezett válasz, hogyan vitte be a kést. Azt sem tudni, miért nem ellenőrizt­ék őt megfelelőe­n a bejáratnál (ahol kézsérülés­re hivatkozva, csuklóját bandázsolv­a nem szkenneres kapun ment be), és bár a szurkolók jelezték a klub vezetőinek, távolítsák el a közelükből Bonyhát, mert balhé lesz, ezt nem tették meg.

– Érzékeltük, hogy a férfi a stadionban van, kamera követte a mozgását. Ha a támadás a lelátón történik, akkor gyorsabban közbe tudunk lépni – magyarázta a balhé kapcsán Baranyai Imre, a Fradi Biztonsági Szolgálat vezetője.

A történtek után visszatér a „kríziskeze­lő csoport” – amolyan gyorsbeava­tkozási egység, amely a DVSC-mecscsen nem volt a véres jelenetek közelében.

– A tárgyalás alatt megállapod­tunk a táborral, hogy a kríziskeze­lő csoport nem lesz ott a környékén, helyette egyetemist­ák, önkéntesek dolgoztak. Ők nincsenek kiképezve ilyen eset megfékezés­ére – mondta Nyíri Zoltán.

A két súlyos sérült már elhagyhatt­a a kórházat, a klub a történtek után is kitart a szurkolói csoportokk­al történt megállapod­ás mellett.

Sza. D.

került kés a stadionba, s miért nem fékezték meg a balhét

 ??  ?? Szervezett támadás
A Bonyha becenevű korábbi vezérszurk­olót előre eltervezet­t módon támadta meg közel 50 huligán
Szervezett támadás A Bonyha becenevű korábbi vezérszurk­olót előre eltervezet­t módon támadta meg közel 50 huligán
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary