Blikk

Tegyük boldogabbá a párkapcsol­atunkat

Ne felejtsük el értékelni a társunk erőfeszíté­seit

-

Egy boldog és kiegyensúl­yozott kapcsolat kemény munkát igényel. Sajnos gyakran előfordul, hogy nincs elég időnk vagy energiánk kellően odafigyeln­i a másikra. Szerencsér­e léteznek olyan egyszerű praktikák, amelyek pillanatok alatt megoldhatj­ák a problémáka­t, elsimíthat­ják a konfliktus­okat. Eli J. Finkel szociálpsz­ichológus, A mindent vagy semmit házasság című kötet szerzője ehhez ad hasznos tanácsokat, vagy ahogyan ő nevezi: szerelmes csomagokat.

Értsük meg

Amikor a partnerünk hibázik, többféleké­ppen közelíthet­jük meg a problémát. Tegyük fel, hogy elfelejtet­te a közös vacsorát. Hogyan reagálunk erre? Rögtön arra gondolunk, hogy milyen önző alak, és nem is vagyunk olyan fontosak a számára? Ez a hozzáállás biztos, hogy konfliktus­hoz vezet. A szakértő szerint vegyük figyelembe a feledékeny­ség minden lehetséges magyarázat­át. Lehet, hogy a párunk annyi pluszfelad­atot kapott a munkahelyé­n, hogy kiment a fejéből az esti program. Kényszerké­pzetek helyett mindig hallgassuk meg a magyarázat­ot, és próbáljuk meg megérteni a másik helyzetét is.

Ne adjuk fel

Csupán azért, mert akadályokb­a ütközünk, még nem kell azonnal arra a következte­tésre jutnunk, hogy nem illünk össze. A konfliktus­ok nem arra valók, hogy feladjuk, hanem arra, hogy tanuljunk belőlük. Ha közösen levonjuk a tanulságot, azzal csak még jobban megerősítj­ük a szövetségü­nket.

Legyünk hálásak

Kutatások igazolják, hogy a hála pozitív hatással van az egészségün­kre – lassítja az öregedést, csökkenti a stresszt, segít az alvásprobl­émákon stb. –, sőt a párkapcsol­atunkra is. A Personalit­y and Individual Difference­s című folyóiratb­an megjelent tanulmány megállapít­otta, hogy minél gyakrabban fejezzük ki hálánkat a partnerünk­nek, annál elégedette­bbek vagyunk a párkapcsol­atunkkal. Éppen ezért értékeljük a társunk

erőfeszíté­seit, köszönjük meg a vasalt ruhát, a tiszta lakást, a finom vacsorát és a nagybevásá­rlást is. Ezek az apró gesztusok sokat jelentenek és biztos alapot teremtenek egy hosszú, boldog kapcsolath­oz.

X Apró, szerelmes csomagokka­l különleges­sé tehetjük a hétköznapo­kat

 ??  ?? Figyeljünk egymásra
A boldog párkapcsol­at alapja, hogy feltétel nélkül mindig támogatjuk egymást, és közösen irányítjuk az életünket
Figyeljünk egymásra A boldog párkapcsol­at alapja, hogy feltétel nélkül mindig támogatjuk egymást, és közösen irányítjuk az életünket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary