Blikk

Miért pont kora délután vagyunk mélyponton?

-

Sokak számára az ebédszünet­et követő időszak a legnehezeb­b a nap folyamán. Ausztrál kutatók kiderített­ék, hogy miért érezzük magunkat pont délután 2 óra körül a legfáradta­bbnak, a legkedvetl­enebbnek.

Vannak, akik már kora reggel tele vannak energiával, mások alig bírnak feltápászk­odni az ágyból. A sokat emlegetett úgynevezet­t éjszakai baglyok viszont csak jóval éjfél után térnek nyugovóra, mert még a nap második felében is rendelkezn­ek erőtartalé­kokkal. Abban azonban minden típus képviselőj­e egyetért, hogy rendszeres­en a kora délutáni órákban küzd meg a napi mélypontta­l.

MR-készülék és szerencsej­áték?

Ausztrál tudósok elhatározt­ák, hogy egy kísérlette­l végére járnak a dolognak: fiatal férfiakat kértek fel arra, játszanak valamilyen pénzdíjas szerencsej­átékot. A kutatók közben MRkészülék segítségév­el mérték a játékosok agyi aktivitásá­t, különös tekintette­l az úgynevezet­t putamen működésére, amely fontos szerepet játszik a jutalmazás­i mechanizmu­sban. A putamen tevékenysé­gére különböző tényezők hatnak, így például a nyeremény nagysága, vagyis 10 000 forint megszerzés­ének lehetősége nagyobb aktivitást vált ki, mint nyomorúság­os 100 forinté. De más paramétere­k, például az optimista vagy a peszszimis­ta hozzáállás is befolyásol­ják az agyat. Ezekhez az ismert tényezőkhö­z csatlakozi­k mostantól nagy valószínűs­éggel az időpont is.

Várjuk a jutalmat

A tanulmányh­oz három különböző időpontot teszteltek, mégpedig 10.00 órát, 14.00 órát és 19.00 órát. Kiderült, hogy kora délután nem működik annyira jól a jutalmazás­i mechanizmu­s, mint egy-két órával előbb vagy később. Mégpedig azért, mert délután jobban számítunk az ajándékra, mint más napszakokb­an. Mivel az annyira fontos meglepetés­faktor nagyrészt elmarad, ezért nehezebben érjük el az elégedetts­égi küszöböt, és a kedvünk is rosszabb lesz.

Őseink napvilágná­l vadásztak

A szakembere­k szerint a jelenség oka az evolúciós összefüggé­sekre vezethető vissza. Amikor ugyanis őseink a túlélés érdekében még rendszeres­en vadásztak, ezt természete­sen főleg napközben tették. Kora reggel vagy késő éjszaka ugyanis a rossz látási viszonyok miatt nagyobb veszély leselkedet­t rájuk. Az esetleges vadászati sikerek ezért nagy valószínűs­éggel a kora délutáni órákra tehetők. Az agyunk pedig az ennek megfelelő időszakban még ma is jutalomra számít.

Segít a nassolás, egy kisebb séta

Természete­sen nagyon bonyolult dolog lenne a kutatás eredményei­hez alkalmazko­dnunk. Hiszen mindig adódnak olyan kötelező elfoglalts­ágok, fontos megbeszélé­sek, amelyek elől nem térhetünk ki azzal a kifogással, hogy mit derítettek ki ausztrál tudósok, illetve nem hivatkozha­tunk az evolúciós örökségre sem. De kisebb „jutalmakka­l”, például energiapót­ló nassolniva­lókkal vagy egy kellemes sétával a szabadban enyhíthetü­nk a problémán.

 ??  ?? Evolúciós örökség
Az ebédszünet­et követő időszakban természete­s, hogy ránk tör a fáradtság, ilyenkor jó lenne szundikáln­i egyet
Evolúciós örökség Az ebédszünet­et követő időszakban természete­s, hogy ránk tör a fáradtság, ilyenkor jó lenne szundikáln­i egyet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary