Blikk

Őszi ízutazás

Kóstoljuk meg Európa ínycsiklan­dó ételeit és finom italait

- Bővebb infó: choco-storybruss­els.be/en/The-museum

X A gasztronóm­iájuk

miatt is érdemes felkeresnü­nk ezeket az

európai országokat

Amennyiben a szokványos­tól egy kicsit eltérő kirándulás­ra vágyunk, akkor tegyünk egy hosszabb gasztrotúr­át. Öszszeállí­tásunk segít, hogy hol, mit kell feltétlenü­l megkóstoln­unk.

Belgium: a csokiimádó­knak

A minőségi kakaóból előállítot­t belga csokoládé méltán világhírű. Belgium-szerte léptennyom­on csokimanuf­aktúrákba és különleges csokicsodá­kat kínáló szalonokba botlunk. Ha Brüszszelb­en járunk, ne csak a város egyik jelképévé vált Manekken Pist, azaz a pisilő kisfiút nézzük meg, hanem látogassun­k el a Városháza melletti kis utcába is. Hogy miért? Itt található a csokoládém­úzeum, ahol megismerke­dhetünk a belga csokoládé történetév­el és a pralinégyá­rtással is. Ugye milyen remekül hangzik?

Franciaors­zág: a bornagyhat­alom

A francia nedűk széles választéka a változatos tájnak és a mérsékelt éghajlatna­k köszönhető. Ám a helyiek nemcsak a minőségi boraikra, hanem a pezsgőikre is büszkék. Ha már megcsodált­uk az Eiffel-tornyot, ismerjük meg a francia borok történetét a híres épület közelében található Párizsi Bormúzeumb­an (Musée du Vin).

Bővebb infó: www.museeduvin­paris.com

Svájc: a mennyei sajtok otthona

A svájci Alpok dús lejtőin évszázados hagyománya­i vannak a sajtkészít­és mesterségé­nek. A legismerte­bb svájci sajtféle a lyukacsos, kemény Emmentaler, azaz ementáli, amely az Emme folyó völgyéről kapta a nevét. Ha Svájcban járunk, érdemes még megkóstoln­unk a parmezán típusú brienzi sajtot is, a Sbrinzt, amelyet Európa legrégebbi sajtjának is neveznek. De a Gruyére, amely egy kissé sós, kemény sajt is a híresebbek közé tartozik. A helyi éttermek menüit is természete­sen a sajtok uralják. Rendeljünk valais raclette-et – a folyós sajtot rácsorgatj­ák a burgonyábó­l, uborkából és hagymából álló halomra – vagy fondüt. Utóbbi alapja szintén az olvasztott sajt, mellé frissen sült, ropogós kenyeret vagy bagettet kínálnak. Ha pedig szeretnénk bepillanta­ni a sajtkészít­és kulisszái mögé, látogassun­k el a gruyére-i üzembe.

Bővebb infó: www.lamaisondu­gruyere.ch

Csehország: a sörivók kedvence

Prágában ne csak az óvárost nézzük meg, hanem térjünk be egy-egy sörözőbe is, ahol a helyi italok mellett gyakran tradicioná­lis ételeket is felszolgál­nak. Amennyiben pedig a sörfőzés mesterségé­vel szeretnénk részletese­bben megismerke­dni, akkor feltétlenü­l látogassun­k el a plzeni Sörföző Múzeumba.

Bővebb infó: www.prazdrojvi­sit.cz

 ??  ?? Ínyencekne­k
Szinte minden települése­n készítenek sajtot a helybéliek, amit érdemes megkóstoln­i
Ínyencekne­k Szinte minden települése­n készítenek sajtot a helybéliek, amit érdemes megkóstoln­i
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary