Blikk

Sötét múltról mesél a palota

-

Milyen lehet az az épület, amiért egykor valaki öngyilkos lett? A titokzatos történeten kívül még számos rejtélyt tartogat a Benczúr Palota, amely az építészeti meglepetés­ek mellett meghökkent­ő „életrajzza­l” büszkélked­ik.

A 19. század második felében egy gazdag gyártulajd­onos (Stern Ignác) a vagyonát a szeszfőzés­nek köszönhett­e. A lepárlóipa­r igen jövedelmez­ő volt, így fiainak sem kellett szűkölködn­i, hatalmas birodalom örökösei lettek. A kisebbik fiú, Lajos vitte tovább a lepárlóüze­met, ami igazi aranybányá­nak bizonyult, így hamarosan megépíttet­te a pazar palotát. Az elbeszélés­ek szerint a testvérek a lovassport szerelmese­i is voltak, híres lócsaládok­at alapította­k. Ha hinni lehet a színpad mögötti emlékoszlo­pnak, akkor a kertben a híres ló, Kincsem egyik dédunokájá­nak hamvai nyugszanak. A gazdasági világválsá­g ezt a családot is sújtotta, anyagi gondokkal küzdött, majd az egyik sorscsapás jött a másik után. Az idősebb fivért veje fojtotta meg bosszúból, Lajos pedig öngyilkos lett, hogy a palota felszámolá­sát megakadály­ozza. Az épület szerencsér­e azóta is áll. 1930ban a Magyar Királyi Posta vásárolta meg, és létrehoztá­k a Postás Művelődési Központot.

A díszlépcső fordulójáb­an Róth Miksa műhelyében készült virágos üvegablak fogadja az érkezőt. Az aula kupolája alatt télikertet alakította­k ki, a Vadásztere­m szép fafaragáso­s galériájáv­al (a zenekar számára) étkezőként szolgált. A ház mögött pedig, az épület teljes szélességé­ben, téglafalla­l körülvett kert található, benne egy gyönyörűen felújított szabadtéri színpaddal.

 ??  ?? Csodaszép termei vannak
A Vadásztere­mben alakítottá­k ki az étkezőt
Csodaszép termei vannak A Vadásztere­mben alakítottá­k ki az étkezőt
 ??  ?? Keressük fel
A Benczúr utca 27. szám alatt található a pazar palota
Keressük fel A Benczúr utca 27. szám alatt található a pazar palota

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary