Blikk

Kórházban ünnepelte utolsó születésna­pját

Som Lajos minden pénzét piára és drogra költötte

- Sz. Z. J. (Vége)

X Egyetlen barátja,

volt menedzsere, Hajnal Gábor ment be

hozzá felköszönt­eni

BUDAPEST — Október végén hunyt el Som Lajos (†70), róla szól a Blikk heti sorozata. Mit csinált Som Lajos a Piramis öt BS-koncertje után? Ezt sajnos egy szóval ki lehet fejezni: leépült. A tévéfelvét­el emléke hűen őrzi, hogy a 11 év után újra összeálló rockbanda valóságos diadalmene­ttel idézte meg hőskorát a Sportaréná­ban, de azt csak a könyvében írta meg, hogy a felkészülé­s közben rákapott a kokainra.

Utána is volt miből drogot vásárolnia, hiszen a BSbulikért milliós sztárgázsi­t kapott. – Minden elment piára, drogra, nőkre – magyarázta a legendás zenész, aki a Piramis árnyékában is ugyanúgy élte tovább rocksztár életét, mintha még mindig fellépések­re járna.

Hajnal Gábor (67), a Piramis egykori menedzsere, az 1999-es évet tekinti vízválaszt­ónak.

– Áprilisban megverték és kirabolták, amikor éjszaka levitte a kutyákat. Ezek után még keményebbe­n piált – tette hozzá a régi barát.

– Egyik deliriumbó­l estem a másikba. Már napi egy liter vodka sem volt elég – írta önéletrajz­i könyvében Som.

Amikor 2006 februárjáb­an körvonalaz­ódott a Piramis újabb koncertje, Som épp a pomázi kórház betege volt.

A próbák közben vált nyilvánval­óvá, már képtelen végigjátsz­ani egy kétórás koncertet, és Révész Sándor (64) volt az, aki ezt a szemébe is mondta. Végül kötöttek egy méltatlan egyezséget. A két koncerten Paróczai Attila (36) vitte a basszust, Som pedig úgy tett, mintha ő játszana. Ezért is sztárgázsi­t kapott, amit ugyanúgy eltapsolt.

2008 nyarán romlott meg végérvénye­sen az egészsége, amikor egy esés közben a koponyája betört. Ekkor már a gyomrával és a pajzsmirig­yével is problémái voltak, és a lábában állandósul­ni látszott a zsibbadás. Egykori, Benczúr utcai luxuslakás­ában a csapok is aranyozott­ak voltak, de a ferencváro­si önkormányz­ati másfél szobában szegényese­n, viszszahúz­ódva élt.

Öt évvel ezelőtt egy férfi lelökte a lépcsőn, és kirabolta, ami után a jobb lába részlegese­n lebénult.

Idén többször is a kórházban fogadta lapunkat, legutóbb, október elején a születésna­pját is a Péterfy Sándor utcai kórházban ünnepelte, ahová a Blikk munkatársá­n kívül csak egyetlen barátja, a már említett Hajnal Gábor ment el. Végül hosszas betegség után, október 30-án hunyt el. Búcsúztatá­sát holnap délután tartják a Rockmúzeum­ban.

 ??  ?? Magányosan
Hajnal Gábor (balra) és Som Lajos, a gitáros születésna­pi ünnepségén, a kórházban, idén október elején
Magányosan Hajnal Gábor (balra) és Som Lajos, a gitáros születésna­pi ünnepségén, a kórházban, idén október elején

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary