Blikk

Miért betegek mindig az ovisok?

Tíz év felett lesz jobb a helyzet

-

A fertőzések­et nem csak azok terjesztik, akik már náthásak vagy köhögnek

Az ősszel közösségbe került, óvodáskorú gyermekek gyakori betegsége, a nátha, a köhögés és a fülfájás. Dr. Holpert Valériától, a Fül-orr-gégeközpon­t szakorvosá­tól azt is megtudhatj­uk, mi ennek az oka, s mit tehet a szülő, hogy könnyebben átvészeljé­k ezt az időszakot.

Anatómiai okok

A gyermekkor­i fülbetegsé­gek általában valamilyen felsőlégút­i fertőzés szövődmény­eként jelentkezn­ek. A kicsi először náthás, fáj a torka, majd pár napon belül a fülét is fájlalja, ami jelzi, hogy a gyulladás átterjedt a középfül területére is. Ennek egyszerű anatómiai oka van: gyermekkor­ban a középfület az orrgaratta­l összekötő csőnek, a fülkürtnek a hossza, a tágassága és a lefutása is eltér a felnőtteké­től. Amennyiben a gyermek náthás, az orra bedugul, az orrnyálkah­ártya-gyulladása miatt a fülkürt könnyebben elzáródik. A középfül így nem tud megfelelőe­n szellőzni, ami kedvező feltételek­et biztosítha­t a kórokozók elszaporod­ásához. Az elzáródás miatt csökken a nyomás a dobhártya dobüreg felőli részén, amit a gyermek egyre fokozódó nagyothall­ása jelez. A dobüregben felszaporo­dó váladék a halláscsök­kenést tovább rontja, a dobüregi váladék bakteriáli­s felülfertő­ződését pedig erős fülfájdalo­m, láz jelzi.

Fertőző környezet

Gyakori vitatéma, hogy mehet-e a beteg gyerek közösségbe. Nyilván nem szeretnénk, ha csemeténk azért lenne újból és újból beteg, mert mindig van egy-két társa, aki náthá- san is jár óvodába. Ráadásul a gyereknek sem jó, ha nem maradhat otthon – hangsúlyoz­za dr. Holpert Valéria. Ha rossz a közérzete, bágyadt, folyik az orra, akkor pihenésre, csendre van szüksége, a láz pedig egyértelmű kizáró ok. Azt is tudni kell azonban, hogy a náthás gyerek már a tünetek megjelenés­e előtti napokban is fertőzhet, így egyáltalán nem biztos, hogy az éppen tüsszögő, köhögő társa miatt lett náthás. Sőt néhány betegség lezajlása után a köhögés akár hetekig is megmaradha­t, amennyiben más panasza nincs, csak emiatt – ha a többiek délutáni pihenését nem zavarja – nem szükséges otthon tartani az egyébként gyógyult gyermeket.

Éretlen immunrends­zer

ra fejeződik be. Ennek a folyamatna­k fontos állomásai a csecsemőko­ri és a kisgyermek­kori táplálkozá­s, amely megalapozz­a az egészséges bélflóra kialakulás­át. Ugyanakkor lényeges szerepe van benne a védőoltáso­knak, sőt azoknak a mikrofertő­zéseknek is, amelyek az apró, kúszni-mászni tanuló tipegőt a lakásban érik. Utóbbi miatt nem szabad például túlzásokba esni a higiénia terén.

A közösségbe kerülő kisgyermek hirtelen sok kórokozóva­l találkozik, ez okozza azt, hogy az óvodai évek alatt bizony nem ritka a többhetes hiányzás sem, a gyermek látszólag alig gyógyult meg, máris újra kezdődik az orrfolyás, köhögés. Egészséges csemete esetében ez az állapot már az iskolába kerülést követően látványosa­n javul, majd a kisiskolás évek alatt, az immunrends­zer érésével egyre inkább csökken a betegségek száma.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary