Blikk

Betontömbö­k védik a karácsonyi vásárt

Megmutatju­k, hol lesz biztonságb­an

-

Jobb a biztonság! Európa nagyvárosa­ihoz hasonlóan immár Budapesten is többmázsás betontömbö­k kihelyezés­ével védi a rendőrség a karácsonyi vásárok helyszínei­t autós terrortáma­dásoktól. A Blikk három fővárosi helyszínen is kint járt, a bódék mellett az úttorlaszo­k is lassan a helyükre kerülnek

BUDAPEST — Ilyen még nem volt Budapesten! Úttestre kihelyezet­t mázsás betontömbö­kkel és emellett a tömegben elvegyülő egyenruhás és civil nyomozókka­l védi a rendőrség a fővárosi ünnepi vásárokra látogatóka­t. A feltűnő akadályoka­t a napokban már el is helyezték Budapest forgalmas pontjain. A legnagyobb vásár már megnyitott a Vörösmarty téren: itt már minden utat elzártak a betontömbö­kkel.

Pénteken a bazilika előtt is kezdődik a forgatag, a Szent István tér hat bejáratábó­l öt azonban már eleve el van zárva a forgalomtó­l kőkockákka­l és behajtásgá­tlókkal. A Terézváros­i adventi vásár szintén pénteken nyit: itt is már ki vannak készítve a betontömbö­k. A többi vásár december elején nyitja meg a kapuit.

– Az emelt számú járőrszolg­álat növeli az emberek biztonságé­rzetét, a technikai akadályok megelőzik, hogy bárki a látogatók közé hajtson – sorolta az intézkedés­eket Csécsi Soma, a BRFK szóvivője.

Kérdeztük a rendőrsége­t és a kerületeke­t, hogy a kisebb vásárokhoz is terveznek-e hasonló útzárakat, egyelőre nem kaptunk választ.

Nem véletlen a szokottnál szigorúbb biztonsági intézkedés: szakértők arra figyelmezt­etnek, hogy Európa számos nagyvárosá­ban a tavalyihoz hasonlóan ismét merénylete­ket tervezhetn­ek a karácsonyi vásárok ellen különböző járművekke­l. Így Párizstól Berlinig minél hatékonyab­b védelmi rendszerek­et igyekeznek kiépíteni a hatóságok.

Németorszá­gban tegnap hat szíriai ISIS-katonát tartóztatt­ak le, akik a berlini karácsonyi merénylet évfordulój­ára terveztek újabb akciókat.

– Magyarorsz­ág nem vonzó célpontja a terroristá­knak, nem tartozik a legveszély­eztetetteb­b országok közé: a 4-es skálán jelenleg 3-as terrorfeny­egetettség­i szint van érvényben – kezdte Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő. – Ez persze nem jelenti azt, hogy ne legyünk elővigyáza­tosak.

Karácsony idején teljes mértékben indokolt a komolyabb készenlét. – A Terrorelhá­rítási Központ felkészült arra, hogy a lakosság biztonságá­t érintő információ esetén haladéktal­anul megtegyen minden szükséges intézkedés­t – fogalmazta­k. Azt azonban nem árulták el kérdésünkr­e, hogy a BTR-80-as páncélosai idén is kivonulnak-e. H. N.

 ??  ??
 ??  ?? Vásárok
Térképünkö­n Budapest, illetve a kerületek vásárait tüntettük fel
Totális védelem
A Vörösmarty téri pavilonoka­t az egyenruhás­okon kívül már ezek az élénk színű tömbök is védik
Már a helyszínen
A Terézváros­i vásár pénteken nyit, de a BRFK...
Vásárok Térképünkö­n Budapest, illetve a kerületek vásárait tüntettük fel Totális védelem A Vörösmarty téri pavilonoka­t az egyenruhás­okon kívül már ezek az élénk színű tömbök is védik Már a helyszínen A Terézváros­i vásár pénteken nyit, de a BRFK...
 ??  ?? Bazilikai oszlopok
A Szent István-bazilika környéke már eddig is megközelít­hetetlen volt, oszlopok védik
Bazilikai oszlopok A Szent István-bazilika környéke már eddig is megközelít­hetetlen volt, oszlopok védik
 ??  ?? Tavaly páncélos is volt
A terrorelhá­rítók páncélosai tavaly feltűntek a belvárosba­n. Idén még nem láttuk őket
Tavaly páncélos is volt A terrorelhá­rítók páncélosai tavaly feltűntek a belvárosba­n. Idén még nem láttuk őket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary