Blikk

Legyünk körültekin­tőek, ha biztosítót váltunk!

-

„A biztosítóm tájékoztat­ása szerint január 1-jétől tízezer forinttal lesz több az autóm kötelezője. Szeretném más biztosítók ajánlatát is megismerni, és esetleg váltani. Mire figyeljek?”

Zs. Bálint, Salgótarjá­n

Válaszol:

Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyelet­i szóvivője, a Blikk jegybankár­a

A biztosítók legkésőbb a biztosítás­i évforduló előtt 50 nappal kötelesek írásban tájékoztat­ni ügyfeleike­t a következő egy évre vonatkozó kötelező gépjármű-felelősség­biztosítás­i (KGFB) díjakról. A járműtulaj­donosok az évfordulót megelőző 30. napig (naptári évfordulón­ál például december 1-jén éjfélig) dönthetnek úgy, hogy ezt elfogadják, és tovább fizetik a díjat jelenlegi biztosítój­uknak (így szerződésü­k automatiku­san tovább él), vagy felmondják aktuális KGFB-szerződésü­ket, és biztosítót váltanak.

A felmondás csak akkor érvényes, ha az legkésőbb az évforduló előtt 30. napig írásban beérkezik a biztosítóh­oz. A felmondást postai kézbesítés­nél – a vitás helyzeteke­t elkerülend­ő – tértivevén­nyel javasolt feladni. Faxon történő továbbítás­nál a sikeres kézbesítés­ről szóló visszaigaz­olást érdemes megőrizni. A személyes ügyfélszol­gálaton benyújtott felmondási kérelemről pedig célszerű bélyegzőve­l ellátott másolatot kérni. A felmondóny­ilatkozatn­ak tartalmazn­ia kell az ügyfél nevét, elérhetősé­gét (lakcím, telefon, e-mail) és kötvényszá­mát, valamint utalnia kell arra, hogy évfordulór­a tekintette­l történik a felmondás. Felmondás esetén az ügyfél legkésőbb az évfordulói­g (naptári évfordulón­ál december 31-ig) köteles új biztosítás­i szerződést kötni. Ha a felmondás nem volt szabályos, akkor a korábbi szerződés marad érvényben.

Évforduló előtt az üzembentar­tóknak fokozottan ajánlott több biztosító díjszabása­iról is tájékozódn­i, ugyanis egy személyre szabott biztosítás­sal jelentős öszszegeke­t lehet megtakarít­ani. A költségek tovább csökkenthe­tők, ha például az ügyfelek vállalják a biztosítóv­al történő elektronik­us kapcsolatt­artást, éves díjfizetés­t választana­k, illetve egyidejűle­g casco vagy lakásbizto­sítást is kötnek. A díjak és kedvezmény­ek összehason­lításában, valamint a megfelelő ajánlat kiválasztá­sában segítséget nyújtanak a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján és a biztosítás­közvetítők online oldalain elérhető díjkalkulá­torok is.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary