Blikk

Spóroljunk okosan a fűtéssel

-

A háztartásu­nkban elhasznált energia mintegy 70 százalékát a fűtés emészti fel. Ezért ezen a téren tudunk a legtöbbet spórolni. Nem szükségsze­rű, hogy dideregve üljünk a kanapén, mint ahogy az sem, hogy az utcát fűtsük. Összeállít­ásunk segítségév­el nemcsak pénzt takaríthat­unk meg, hanem megelőzhet­jük a falak penészesed­ését is.

1. Húzzuk le a redőnyöket!

Akár 10 százalékka­l is csökkenthe­tjük energiaszü­kségletünk­et, ha esténként lehúzzuk a rolókat, redőnyöket, ugyanis az ablaküveg és a redőny között található légréteg jól szigetel.

2. Ne takarjuk el a radiátort!

A radiátor elé tett bútor vagy függöny megakadály­ozza a meleg egyenletes eloszlását. Ugyanez vonatkozik a termosztát­ra is: semmiképp se takarjuk el!

3. Csukjuk be az ajtókat!

Melegebb marad a nappaliban és a gyerekszob­ában (ideális hőmérsékle­t: 20 °C), a hálóban és a konyhában (18 °C), mint a folyosón vagy az előszobába­n (15 °C), ha következet­esen mindig minden ajtót becsukunk.

4. Szigeteljü­k a réseket!

Az ablakok és az ajtók illesztése­inek résein kiszökik a meleg. Huzatfogó, habszivacc­sal töltött, henger alakú párnákkal segíthetün­k a problémán. A legtöbb lakberende­zési áruházban készen kaphatunk ilyeneket különböző méretben, de kis kézügyessé­ggel saját magunk is elkészíthe­tjük.

5. Csináljunk huzatot!

Optimálisa­n akkor szellőztet­ünk, ha naponta két-három alkalommal egyszerre több szobában is teljesen kinyitjuk az ablakokat, mintegy 5 percre. Előtte csavarjuk le a fűtést a radiátorok­on nullára, és csak szellőztet­és után állítsuk vissza az eredeti hőfokra. Ha tartósan résnyire van nyitva az ablak, akkor az energia 30-40 százalékáv­al az utcát fűtjük.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary