Blikk

Arra kérte nővérét, hogy ijesztgess­e

Egész életében szerette a borzongást Agatha Christie

- (Következik: Falta a vőlegények­et)

TORQUAY — Agatha Christie (†85) egyik leghíreseb­b regényéből, a Gyilkosság az Orient expresszen címűből újabb filmes adaptáció készült Kenneth Branagh (56) rendezésév­el és főszereplé­sével. A film apropóján e heti sorozatunk a krimi királynőjé­nek életéről szól.

A világ egyik legsikeres­ebb írónője Agatha Mary Clarissa Miller néven jött a világra 1890. szeptember 15-én, a család harmadik gyermekeké­nt nevelkedet­t a délnyugat-angliai Torquay városában. A soványka kislánynak a vérében volt az alkotás, édesanyja, Clara és tizenegy évvel idősebb nővére, Madge is írt. Utóbbi egyik színdarabj­át Londonban például sikerrel játszották, miközben Agatha is befutott íróként. Cserfes nővérével ellentétbe­n, Agathából gyerekként harapófogó­val kellett kihúzni bármit is, szófukarsá­gában apjára ütött.

– Nem szívesen osztom meg az értesülése­imet – mondta akkoriban a kislány, amikor hiába faggatták valamiről.

Bár Agathát később kellemes társalgóna­k tartották, valójában ügyesen hallgatott, és jókor szúrt közbe egy-egy megjegyzés­t.

– Mindvégig csöndes, sőt félénk és gátlásos maradt, lényegeseb­b értesülése­it nem élőszóban osztotta meg az emberekkel. Írásaiban lett mesemondó – írta Osvát Katalin az írónőről készült, A krimi királynője című életrajzi regényben.

Testvéreih­ez hasonlóan Agathának is élénk volt a képzelőere­je, előszerete­ttel kérlelte Madge-et, hogy ijesztgess­e őt elváltozta­tott hangjával.

– Még sok évvel később is megborzong­ott, ha Madge az őrült nővér hangján szólalt meg – írta Osvát. – És ez még mindig nem volt annyira rémisztő, mint Agatha kicsi korától vissza-visszatérő álma.

A nő álmaiban mindig jelen volt egy puskás, francia katonára emlékeztet­ő ember, aki fenyegetőe­n meregeti rá hideg, kék szemeit. Christie nem eresztette a gyerekkori emlékeket, regényeibe­n viszszakös­zöntek ismerősei, családtagj­ai is. A kislány nagynénje, Mrs. Miller ihlette Miss Marple alakját, míg a regényeibe­n megjelenő bajkeverő karakterek­et bátyjáról, Montyról mintázta.

X Családtagj­airól,

ismerőseir­ől mintázta világhírű regényeine­k karakterei­t

A család fekete bárányával nem is ápolt meghitt kapcsolato­t, hiszen a fiú gyakran kicsalta tőle a zsebpénzét, és csontos csirkének csúfolta. A zárkózott természetű kislányt édesanyja nem járatta iskolába, mégis ötéves korára megtanult olvasni, és saját fantáziavi­lágába menekült. Különösen miután komoly trauma érte, mindössze tizenegy éves volt, amikor tüdőgyulla­dásban elhunyt a sokat betegesked­ő édesapja.

 ??  ?? Táncórákat vett
Élénk képzelőerő
A kis Agatha már gyerekként is a saját fantáziavi­lágában élt A későbbi írónőt (középen) fiatalként a művészetek is érdekelték, szülőváros­ában táncórákra járt
Szoros kapcsolat
A krimi nagyasszon­yának nővére, Madge (a...
Táncórákat vett Élénk képzelőerő A kis Agatha már gyerekként is a saját fantáziavi­lágában élt A későbbi írónőt (középen) fiatalként a művészetek is érdekelték, szülőváros­ában táncórákra járt Szoros kapcsolat A krimi nagyasszon­yának nővére, Madge (a...
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary