Blikk

Fogytán a levegő a tengeralat­tjárón

Talán még két napig élhetnek a matrózok X Közel egy hete kutat hiába az argentin haditenger­észet az eltűnt San Juan után

-

MAR DEL PLATA — Egyre csökken a múlt héten eltűnt San Juan tengeralat­tjáró legénységé­nek esélye a túlélésre! Az ország déli partjainál járőröző hadi jármű után kutató argentin haditenger­észet illetékese­i bejelentet­ték, eddig roszsz nyomon jártak. Vizsgálata­ik során úgy hitték, morzejelsz­erű dörömbölés hangjait hallják a tenger mélyéről, ám kiderült, a hangok máshonnan érkeztek.

A hatóságok múlt pénteken jelentetté­k be, hogy a Patagónia partjainál járó tengeralat­tjáróval és a fedélzetén utazó 44 fős legénységg­el megszakadt minden kapcsolat.

A San Juan után minden lehetséges eszközzel – hajókkal, repülőkkel – kutatnak napok óta, így figyeltek fel a rejtélyes hangokra. Az elemzés azonban nem a kívánt eredményt hozta.

– A hangok nem a tengeralat­tjáróról származnak, és nem illeszthet­őek be olyan mintázatba, amelyet morzejelek­ként lehetne értelmezni – szögezte le a haditenger­észet szóvivője, Enrique Balbi.

Minden egyes, kereséssel töltött Az argentin tengeralat­tjáró Patagónia partjainál haladt, amikor megszakadt a kapcsolat, repülőkkel és hajókkal keresik nappal csökken az esély, hogy életben találják a jármű legénységé­t, hiszen

a tengeralat­tjárón ugyan 90 napra elegendő élelem és üzemanyag van, a levegő viszont csak hét napra elég – azaz lassan az oxigénkész­let végére érhetnek a matrózok.

Múlt hét végén az argentin védelmi minisztéri­um közölte, hét, sikertelen műholdas hívás érkezett a rendszerük­be, ám azóta ezekről is kiderült, nem a San Juan legénysége próbált kapcsolato­t teremteni. A haditenger­észet Mar del Plata-i bázisán várakozó családtago­kat nemrég meglátogat­ta Mauricio Macri (58) elnök is, ő is megállapít­hatta, egyre nehezebben viselik a bizonytala­nságot.

 ??  ?? Kutatási zóna
– Biztos baleset történt, de úgysem fog kiderülni semmi – mondta Carlos Miguel Mendoza, a legénység egyik tagjának testvére.
– Nekünk biztos nem mondják majd el. Csak bízhatunk benne, hogy élve kerülnek elő a szerettein­k.
Kutatási zóna – Biztos baleset történt, de úgysem fog kiderülni semmi – mondta Carlos Miguel Mendoza, a legénység egyik tagjának testvére. – Nekünk biztos nem mondják majd el. Csak bízhatunk benne, hogy élve kerülnek elő a szerettein­k.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary