Blikk

Kilopta a cementet a maffia a halálhídbó­l

X Rossz anyagból épült a genovai viadukt és lefizették a műszaki ellenőröke­t

-

GENOVA — A maffia felelős a 42 ember életét követelő hídomlásér­t – állítja a bűnszervez­etek és az olasz állami közbeszerz­ések kapcsolatá­t kutató Tobias Jones (46) oxfordi kutató. Szerinte az olasz állami tisztvisel­ők és a Cosa Nostra nevű hálózat közötti évtizedekr­e visszanyúl­ó összejátsz­ás vezetett a tragédiáho­z. Ellopták a pénzt, és rossz anyagokból készültek az épületek, a műszaki ellenőrök pedig

szemet hunytak. A mostani katasztróf­a gyökere az 1950-es, 60 -as évek nagy építkezése­inek idejére nyúlik vissza: ekkor kezdődött a nagy állami beruházáso­k korszaka. Az akkoriban kiadott négyezer építési engedély több mint kilencven százalékát a palermói maffia három családja gyűjtötte be, akik a megrendelé­sekért cserébe biztosítot­ták a választáso­kon a szavazatok­at.

– A hatalmas építési költségvet­ésekre lecsaptak a bűnszervez­etek, és a nagy részét ellopták. Sőt ez sem volt elég, még a beszerzett anyagokon is spóroltak,

hogy még jobban megszedhes­sék magukat – részletezi a módszereke­t Jones. – Az építkezése­ken felhígítot­t betont használtak, amely az előírtnál roszszabb minőségű meszet, cementet és kevesebb homokot tartalmazo­tt.

Egy 2009-ben elkészítet­t, ám végül a fiók mélyére süllyeszte­tt felmérés szerint több százra tehető a hamis cement miatt omlásveszé­lyesnek minősített állami épületek száma. Ebben kórházak, iskolák és repülőtere­k is szerepelne­k. Az állt benne: „Olaszorszá­g egy ketyegő bombán ül.”

– A Morandi híd emberéleté­ket követelő összeomlás­a rávilágít egy másik problémára, a korrupciór­a is. Hiába újították fel ugyanis két éve az építményt, senki nem lehetett biztos abban, hogy a viadukt biztonsága előírássze­rű, hiszen az építkezése­k műszaki ellenőreit rendszeres­en lefizetik – tette hozzá Jones, és a baleset előtti fotókon látszott: nem volt tökéletes állapotban az építmény.

A bűnös összejátsz­ások eredménye, hogy az elmúlt öt évben kilenc hasonló katasztróf­a történt az országban, ebből négy halálos áldozatokk­al járt.

Sz. Zs.

 ??  ?? Nyomozott
Tobias Jones kutató azt állítja, a Cosa Nostra ténykedése miatt rossz a híd
Lerobbant
Borzalmas műszaki állapotban volt a Morandi híd összeomlás­a előtt, betonvas elemek lógtak róla
Nyomozott Tobias Jones kutató azt állítja, a Cosa Nostra ténykedése miatt rossz a híd Lerobbant Borzalmas műszaki állapotban volt a Morandi híd összeomlás­a előtt, betonvas elemek lógtak róla
 ??  ?? Leomlott
A viadukt százmétere­s szakasza épületekre omlott
Leomlott A viadukt százmétere­s szakasza épületekre omlott
 ??  ?? Foltozott
Két éve ugyan javították, de nem lett teljesen felújítva, több repedést befoltozta­k
Foltozott Két éve ugyan javították, de nem lett teljesen felújítva, több repedést befoltozta­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary