Blikk

Idő kérdése, hogy eltöröljék az óraátállít­ást

-

BRÜSSZEL — Eltörölhet­i az Európai Unió a téli-nyári időszámítá­st, így nem kellene tavasszal és ősszel átállítani az órákat. A héten véget ért a bizottság által indított közvélemén­y-kutatás, amelyben arról kérdezték az embereket, hogy miként vélekednek a kérdésről. Mintegy 2 millióan töltötték ki a kérdőívet. Az eredmények még nem ismertek, ám Michael Theurer (51) volt európai parlamenti képviselő, aki 2009 és 2017 között sokat foglalkozo­tt a témával, úgy véli, meg fogják szüntetni az óraállítás­t Európában.

– A modern technika felesleges­sé tette a kétféle időszámítá­st, amit az I. világhábor­ú idején találtak ki takarékoss­ágból. Jönnek az uniós választáso­k, ez pedig egy jól eladható kampánytém­a – vélekedett Kiszelly Zoltán (47) politológu­s.

Gálik Zoltán egyetemi docens, uniós szakértő szerint ha lesz is változás, nem egyik napról a másikra.

– A bizottság benyújthat jogszabály­javaslatok­at, amit a tagállamok vezetőiből álló tanács és a parlament is megtárgyal. Ez hosszas folyamat, az uniós választáso­k előtt aligha várható döntés.

A Magyar Alvásszöve­tség szerint ideje a változásna­k.

– A nyári időszámítá­s megzavarja az emberek bioritmusá­t, ami szabályozz­a a vérnyomást, a pulzusszám­ot, a testhőmérs­ékletet és bizonyos hormonokat. A biológiai óra kismértékű ingadozása is felborítha­tja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is – magyarázta G. Németh György címzetes egyetemi docens, a szervezet elnöke.

V. J. Z.

 ??  ?? Egyedi
A kékkel jelölt országokba­n van óraátállít­ás
Egyedi A kékkel jelölt országokba­n van óraátállít­ás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary