Blikk

Keményköté­sű fickó lehetett a rejtélyes erdélyi múmia

- K. Sz. (Vége)

BUDAPEST — Ki ő? Milyen életet élt és mi okozta a vesztét? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a kutatók A világ múmiái kiállításo­n látható erdélyi múmiával kapcsolatb­an.

– Egyelőre teljes rejtély számunkra, hogy ki ez az ember. A szénizotóp­os vizsgálato­k tanúsága szerint háromszáz évvel ezelőtt élhetett. Egyelőre nem tudni, mi módon mumifikáló­dott. Sokáig a Magyar Természett­udományi Múzeum alagsori raktárában őrizték a maradványo­kat, ám most a közönség is láthatja ezt a különleges leletet – mondta Szikossy Ildikó múmiaszaké­rtő. Az egykor jó erőben lévő, jól táplált férfinak a szakálla is megmaradt és a belső szervei is átvészelté­k az elmúlt évszázadok­at.

– Számos vizsgálatn­ak vetjük alá a férfi testét, hogy kiderítsük a titkait. Az eredmények­ről folyamatos­an beszámolun­k. Idővel megtudhatj­uk, hogy mit evett, hogyan halt meg, mik ezek a vágások a testén, és mi az a sárgás anyag, amely vékonyan beborítja – mondta a szakértő. Arra viszont aligha lesz válasz, hogy ki és miért vágta le szinte sebészi pontosságg­al a férfi lábát. – Egy ládában tárolták a múmiát. Még az is lehet, hogy a test nem fért bele a rendelkezé­sre álló ládába, és ezért vágták le - mondta Szikossy Ildikó. A szakértők azt gyanítják, hogy férfi talán katona volt.

 ??  ?? Vizsgálat
A testre még
számtalan vizsgálat vár
Vizsgálat A testre még számtalan vizsgálat vár
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary