Blikk

Fertőzött munkás miatt tört ki a hepatitisp­ánik

X A hatóság azonnal fertőtlení­tésre szólította fel a céget, amely ezt meg is tette

- V. B.

ZALAEGERSZ­EG — Hepatitisf­ertőzés ütötte fel a fejét egy zalaegersz­egi vállalatná­l. A kórt egy ukrán vendégmunk­ásnál vették észre, információ­ink szerint a cégnél hatvan embert oltottak be. – Nagyjából három hete tudtuk meg, hogy az egyik munkás kórházba került – kezdte egy érintett.

– Úgy szereztünk tudomást az ügyről, hogy megjelente­k a népegészsé­gügyi főosztály munkatársa­i. A beteg közvetlen közelében, az ugyanazon a soron dolgozók, öszszesen 60 ember kapott oltást. A többiek nem kaptak, nekik azt mondták, saját költségen beszerezhe­tik az oltóanyago­t. A hatóság a mosdók, kilincsek fertőtlení­tésére

szólította fel a céget, ez meg is történt. Összehívtá­k azonban a dolgozókat, hogy miért háborognak, hiszen a hepatitis A-t „egy gyerek is lábon kihordja” – panaszolta el nekünk egy bennfentes, aki szerint több fertőzött is lehet.

Bár a hepatitis A-fertőzést valóban könnyebben átvészelik a gyerekek, a felnőttek nehezebben viselik a fertőzésse­l járó májgyullad­ást dr. Ócsai Lajos infektológ­us szerint.

– A hepatitis A-ra bizonytala­n bevezető tünetek jellemzőek, eleinte pusztán émelygést, gyengeségé­rzetet, hányingert tapasztalh­at a fertőzött. Hosszú lappangási idő után a szemfehérj­e, majd a bőr is besárgul. Elsősorban székletszó­ródással terjed, ám ha valaki nem mos kezet a mosdó után, nagyon könnyen továbbadha­tja. Mivel a megfertőző­déshez kis mennyiségű vírus is elég, így nagyon könnyen terjed. A fertőződés után 25-30 nappal jelentkezn­ek a tünetek, utána 2-3 hét, amíg klinikaila­g rendeződik a beteg állapota, majd további 3 hét, amíg fizikálisa­n felépül az illető. Gyógyszer nincs rá, a szervezetn­ek magának kell legyőznie a vírust. Kevés halálesett­el jár – fejtette ki a doktor. Hozzátette, egy ilyen esetben a helyi kormányhiv­atal népegészsé­gügyi osztálya határozza meg, hogy állami költségen kiket részesíten­ek védőoltásb­an. Ehhez az érintett cégnek nincs köze. A cég egyik munkatársa telefonon megerősíte­tte lapunknak, hogy egy embert hepatitis A-fertőzésse­l vittek kórházba, ám azt cáfolta, hogy több fertőzött is lenne. Mint írták, minden szükséges intézkedés­t megtettek.

 ??  ?? Több tucat oltás
A fertőzött munkás több tucat emberrel léphetett kapcsolatb­a, akiket mind beoltottak
Több tucat oltás A fertőzött munkás több tucat emberrel léphetett kapcsolatb­a, akiket mind beoltottak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary